Nézzük, vajon mennyien tartották be az óvintézkedéseket 2021 utolsó hónapjaiban!

2022. január 5. - 20:00 | Belföld

A Hogy vagy, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) felmérés eredménye szerint a tavalyi év utolsó két hónapjában az emberek 84,4 százaléka tartotta be az óvintézkedéseket. Személyes találkozót vagy látogatást az ún. lockdown miatt a megkérdezettek 42,2 százaléka utasított el egyszer vagy többször. 

Nézzük, vajon mennyien tartották be az óvintézkedéseket 2021 utolsó hónapjaiban!
Illusztrációs felvétel (Pexels)

A válaszadók közül csaknem mindenki közeli kapcsolatban maradt a barátaival és a rokonaival. Amikor találkoztak, a felmérésben résztvevők egyharmada sosem tett fel maszkot. Egyharmaduk néha, egyharmaduk pedig legtöbbször vagy mindig maszkot viselt, ha a hozzátartozóival találkozott.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy azoknak a válaszadóknak a 35,6 százaléka, akik állításuk szerint betartják az óvintézkedéseket, soha nem viseltek maszkot, amikor belső térben találkoztak a barátaikkal vagy a rokonaikkal. Azok körében, akik bevallásuk szerint szigorúan betartják az óvintézkedéseket, ez az arány 19,9 százalék volt.

A felmérés szerint a találkozókat a legnagyobb arányban (61,4 %) azok mondták le, akik még nem oltatták be magukat, de terveznek oltakozni. Azok közül, akik nincsenek beoltva, és nem is szándékoznak beoltatni magukat, 43,6 százaléknyian mindig elmentek az összejövetelekre.

A közvélemény-kutatást december 12. és 16. között végezték, 1000 válaszadó bevonásával. A felmérés az MNFORCE cég, a Seesame kommunikációs ügynökség, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) együttműködésének eredménye.

TASR