Nicholsonová feljelentést tett Danko doktori munkája miatt

2018. október 16. - 13:43 | Belföld

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) kedden feljelentést tett a Főügyészségen Andrej Danko (SNS) házelnök doktori értekezésével összefüggésben.

Nicholsonová feljelentést tett Danko doktori munkája miatt
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Fotó: TASR)

Indítványozta azt is, hogy vizsgálják ki, a Bél Mátyás Egyetem (UMB) törvényesen járt-e el az ügyben. Danko nem fűzött megjegyzést Nicholsonová lépéséhez.

Ďuriš Nicholsonová hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést. „Felmerül a kérdés, hogy az, aki törvényellenesen járhatott el, nem azért tette-e ezt, hogy például elfedje a lehetséges plagizálást vagy valami hasonlót, ami Danko úrral mint köztisztviselővel kapcsolatban a Büntető Törvénykönyv értelmében kimerítheti a hivatali hatáskörrel való visszaélés tényállását” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő szerint a bűnüldöző szerveknek az egész helyzetet meg kell vizsgálniuk. Ennek megfelelően indítványozta, hogy a Főügyészség vizsgálja ki azt is, az egyetem törvényesen járt-e el az ügyben. Ďuriš Nicholsonová egy jogi elemzésre hivatkozva ugyanis azt állítja, hogy az egyetem is törvényt sérthetett. „Léteznek olyan jogi szakvélemények – ezekre támaszkodik a mi jogi elemzésünk is -, melyek szerint az UMB vezetésében valaki törvényellenesen járhatott el, mivel az UMB eljárása, vagyis a doktori értekezés titkosítása, illetve a hozzáférés korlátozása szerintünk a visszamenő hatály elemeit hordozza. Danko úr 2000-ben adta le az értekezést, amelyre akkor teljesen más jogi szabályozás vonatkozott. Ez utóbbi nem tette lehetővé licenciaszerződés aláírását, illetve a doktori értekezéshez való hozzáférés korlátozását, vagy annak titkosítását” – fejtette ki a képviselő.

„Ďuriš Nicholsonová eljárását Andrej Danko, a parlament elnöke nem kommentálja. Mindenki alkosson véleményt maga” – közölte Tomáš Kostelník, Danko szóvivője.

A Bél Mátyás Egyetem vezetése korábban felszólította a parlament elnökét a doktori értekezés közzétételére. Danko azt állítja, hogy a munkája nem titkosított, a kompetensek hozzáférhetnek. Hozzátette: egyetemi közegben nincs helye a politikának. A házelnök azzal kapcsolatban, hogy a média kétségbe vonta a jogi végzettségét és a titulusát, korábban kijelentette: büntetőjogi lépéseket tesz az ügyben.

(TASR)