Nicholsonová lemondásra szólította fel Boris Kollárt, az SaS és a Za ľudí képviselői is közvetve bírálták

2020. december 12. - 07:38 | Belföld

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) európai parlamenti képviselő egy Facebook-üzenetben azt kérte Boris Kollártól (Sme rodina) a szlovák parlament elnökétől, hogy azonnal mondjon le. Ezt annak kapcsán tette, hogy a pozsonyi Szent Mihály kórház két vezető beosztású alkalmazottja is távozott funkciójukból, miután Boris Kollárt balesete után ott ápolták és konfliktusa volt a nővérekkel, akik nem nézték jó szemmel, hogy éjszakai vendégeket fogad.

Nicholsonová lemondásra szólította fel Boris Kollárt, az SaS és a Za ľudí képviselői is közvetve bírálták

"Ha a hatalmasság, Boris Kollár helyében volnék, aki kirúgatta a kórház alkalmazottjait, akik nem viselkedtek kellően tisztelettudó módon női éjszakai látogatóival szemben, majd megnézem az édesanya történetét, akit 73 napon keresztül nem engedtek be a beteg kislányához, azonnal lemondanék" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Kollárnak is ezt kellene tennie.

A kórháztól távozott a nővérek vezetője és az igazgatóhelyettes is, aki kiállt a nővérek mellett. Boris Kollár szerint viszont neki ehhez senmmi köze.

Mária Idešicová, a pozsonyi Szent Mihály Kórház ápolási igazhatóhelyettese a parlament elnökével kialakult konfliktust követően távozik funkciójából. Azt állítja, amíg Kollár nem került a kórházba, senkinek nem volt kifogása a munkája ellen. Idešicová 35 évig dolgozott a kórházban, 2002 óta volt az egészségügyi intézmény ápolásért felelős igazgatóhelyettese. A belügyminisztérium, amelyhez a kórház tartozik, az ügyre reagálva annyit közölt, hogy a személyi változások normális folyamatok a magán- és az állami szférában.

Veronika Remišová (Za ľudí) közölte, nem hinné, hogy Idešicová távozása a menedzseri folyamatok eredménye, különösen annak fényében, hogy ez akkor történik, mikor ott egy magas beosztású állami tisztviselőt ápolnak aki elégedetlen az ellátással.

A két távozó kórházi alkalmazott mellett kiállt az SaS és a Za ľudí 18 parlamenti képviselője is, akik nyílt levelet fogalmaztak meg Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszternek annak érdekében, hogy vizsgálja meg az ott kialakult helyzetet.

"A rendelkezésünkre álló információk szerint a nővérek nem cselekedtek semmit, aminek kapcsán az említett konfliktussal összefüggésben bármilyen intézkedést kellene foganatosítani" - áll a levélben, melyet Juraj Šeliga parlamenti alelnök, valamint Ondrej Dostál, Ján Benčík, Jana Žitňanská és Jana Bittó Cigániková is aláírt.

Hozzáteszik, "a köztisztviselőknek úgy kellene viselkedniük, hogy ne keltsék azt a benyomást, hogy visszaélve funkciójukkal a hatalmasságok előnyére tesznek szert. Az pedig abszolút abszurd, hogy a kórház vezetése ebben a helyzetben nem állt az alkalmazottai mellé, hanem éppen ellenkezőleg, úgy cselekedett, hogy az némelyikük távozásához vezetett".

Roman Mikulec az általa kinevezett igazgató, Branislav Delej mellett állt ki ebben a helyzetben. Barbara Túrosová belügyi szóvivő szavai szerint nincs oka arra, hogy kétségbe vonja menedzseri döntéseit.

(TASR/parameter)