Nicholsonová utódját a parlamenti posztján a Híd is támogatja

2019. június 11. - 18:46 | Belföld

A Sme rodina és az OĽaNO mozgalmak támogatni fogják, hogy Ľubomír Galko legyen a parlament alelnöke. Jelölése ellen nincs kifogása a koalíciós Hídnak sem.

Nicholsonová utódját a parlamenti posztján a Híd is támogatja
Fotó: tasr

Az SNS frakciója még nem döntött a kérdésben. Erik Tomáš, a Smer-SD parlamenti képviselője a közösségi hálón azt írta, nem fog Galko mellett szavazni.

„Megbízható partnerek vagyunk” – mondta Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke, utalva arra, hogy Galko mellett fognak voksolni. „Az SaS párt belső döntéséről van szó, ezért nem látjuk akadályát annak, hogy szavazatainkkal Galkót támogassuk” –jelentette ki Matúš Bystriansky, az OĽaNO mozgalom szóvivője.

„Az SaS joga, hogy betöltse valakivel az egyik alelnöki posztot a parlamentben. Az SaS elnökségének döntése ellen a Híd pártnak nincsen kifogása. A képviselők titkos szavazáson fognak dönteni” – közölte a TASR hírügynökséggel Debnár Klára, a tömörülés szóvivője.

Tibor Bernaťák, az SNS frakcióelnöke elmondta: tárgyalni fognak a kérdésről. A Smer-SD párt egyelőre nem reagált a TASR megkeresésére. Egyik képviselője, Erik Tomáš ugyanakkor világossá tette, hogy nem fog Galkóra szavazni. „Tiszteletben tartom az ellenzék azon jogát, melynek értelmében betöltheti az egyik alelnöki posztot a parlamentben. De ha Ľubomír Galkóhoz fognak ragaszkodni, én biztosan nem fogok rá szavazni. A lehallgatási botrány miatt már egyáltalán nem szabadna politizálnia, és főleg nem ilyen pozícióban” – hangsúlyozta Tomáš.

Robert Fico, a Smer elnöke nem fog Galko mellett szavazni, akit az SaS jelölt a parlament alelnöki posztjára. A volt kormányfő arra fog törekedni, hogy az ellenzék mást javasoljon a posztra. „Az SaS-nek biztosan elment az esze, amikor Galko urat javasolta jelöltnek a parlament egyik alelnöki posztjára. Egy olyan emberről van szó, aki az összes demokratikus elvet megsértette” – jelentette ki Fico a párt keddi elnökségi ülése előtt, utalva az újságírók és Galko titkárnője lehallgatásának ügyére.

Ľubomír Galko az Európai Parlamentbe távozó Lucia Ďuriš Nicholsonovát válthatja az alelnöki pozícióban.

TASR