Nicolás Maduro szerint az Egyesült Államok háborúzni készül ellene

2020. március 7. - 09:43 | Külföld

Az Egyesült Államok háborús terveket sző Venezuela ellen - jelentette ki Nicolás Maduro venezuelai államfő pénteken országának fővárosában, Caracasban.

Nicolás Maduro szerint az Egyesült Államok háborúzni készül ellene
Nicolás Maduro (Fotó: AP/TASR)

Kormányzókat és polgármestereket fogadva az elnök hangoztatta, Washington terveket készít arra, hogy hadiállapotot, terrorizmust, destabilizációt keltsen Venezuelában. Beszédét az állami televízió élőben közvetítette. Hangoztatta: az Egyesült Államok arra készül, hogy a eluralkodjon a latin-amerikai országban az erőszak, fegyveres konfliktus alakuljon ki, és mindez igazoljon egy háborús beavatkozást is Venezuela belügyeibe.

Maduro hozzátette, hogy a tervek kivitelezésében Brazília nyújtana segítséget Washingtonnak. Arra a kérte a demokratikus országokat, az emberiességi fórumokat, a brazil népet és hadsereget, hogy állítsák meg Jair Bolsonaro brazil elnököt abban, hogy segédkezet nyújtson Donald Trump amerikai elnöknek a Caracas elleni tervek kivitelezésében.

Venezuelában tavaly januárban vált még súlyosabbá a helyzet, azt követően, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető, akinek parlament elnöki tisztségét a legfelsőbb bíróság korábban megvonta, Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai országban, amelyet becslések szerint eddig 4,5 millió venezuelai hagyott el a jobb élet reményében.

Maduro ennek ellenére megőrizhette hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásával.

(MTI)