Nincs akadálya a Közegészségügyi Hivatal járványügyi előírásainak, de van egy feltétele az Alkotmánybíróságnak

2021. július 27. - 14:40 | Belföld

Semmi sem gátolja a Közegészségügyi Hivatalt (ÚVZ) abban, hogy továbbra is rendeletekkel reagáljon a járványhelyzet alakulására a vírus terjedését esetlegesen befolyásoló körülmények ismeretének függvényében.

Nincs akadálya a Közegészségügyi Hivatal járványügyi előírásainak, de van egy feltétele az Alkotmánybíróságnak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Viszont ezek tartalmának és céljának is egyértelműnek kell lennie – derül ki az Alkotmánybíróság határozatából, amellyel felfüggesztette az ÚVZ határrendszerrel kapcsolatos rendeletét. A határozat ma jelent meg a törvénytárban.

Az Alkotmánybíróság a felfüggesztéskor felhívta a figyelmet, hogy nem volt szó azok karanténkötelezettségéről, akik csak a koronavírus elleni oltás első adagját kapták meg. Az áttanulmányozott jogi módosítás lehetővé tette (még ha csak rövid időre is) a határon való szabad mozgást azok számára, akik csupán az oltás első adagját kapták meg anélkül, hogy karanténba kellene vonulniuk. A határozat szerint ez a tény ellentmondásos az élet és egészség védelme szempontjából. Emellett rámutatnak arra is, hogy a nem beoltottakra a rendelet szerint karanténkötelezettségek vonatkoztak.

„A megtámadott jogszabályból, amelynek egyébként nem kell kötelezően indoklást tartalmaznia, nem derül ki, hogy mi miatt vezettek be eltérő hozzáállást az emberek bizonyos csoportjaira vonatkozóan“ – állapította meg az Alkotmánybíróság, amely szerint mindez annak köszönhető, hogy a rendelet egy adott és folyamatosan változó járványhelyzetre reagál.


TASR/para