Nincs annyi oltóanyag Szlovákiában, hogy vitázhassunk a szabad vakcinaválasztásról

2021. április 19. - 15:34 | Belföld

Ha elegendő oltóanyagot szállítottak le Szlovákiának, az egészségügyi tárca nem fog elzárkózni attól, hogy szakmai vita kezdődjön a szabad vakcinaválasztás kérdéséről – reagált a TASR-nek Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője a Hlas-SD felvetésére. Hozzátette, az idősek elsőbbséget élveznek az oltásnál, mert a legveszélyeztetettebb csoportról van szó.

Nincs annyi oltóanyag Szlovákiában, hogy vitázhassunk a szabad vakcinaválasztásról
Illusztrációs felvétel (TASR)

A jelenlegi oltási rend az életkoron alapszik. A 60 évnél idősebbeket a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával oltják, a fiatalabbakat AstraZenecával. Egyelőre körülbelül 100 ezer idős ember van beregisztrálva az úgynevezett oltási váróteremben, akik a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájára várnak” - emlékeztetett a szóvivő.

Hétfőn a Peter Pellegrini vezette Hlas felszólította a kormányt, minél hamarabb tegye lehetővé a szabad vakcinaválasztást. A párt szerint ezzel emelkedne a COVID-19 elleni oltási hajlandóság a lakosság körében, az állam pedig pontosan tudná, hogy melyik oltóanyagból hány adagra van szükség, és hova kell szállítani.

TASR