Nincs de, amikor gyermekéletről van szó

Ardamica Zorán | 2022. június 17. - 20:12 | Vélemény

Nézem a fotókon a háborúban megsebesült gyerekeket. Konkrét, sokszor nagy darabok hiányoznak a kis testükből. Hogy a lelkükből mi maradt, el se tudom képzelni.

Nincs de, amikor gyermekéletről van szó
Fotó: TASR/AP

És szembe jönnek lépten-nyomon, képernyőn, papíron, bűzlőn mocskos, foghíjas pofákból és túlrúzsozott, feltöltött ajkak közül is azok a vélemények, amelyek szerint legitim lenne az oroszok Ukrajna elleni támadása és a civilek gátlástalan öldöklése. És amelyek mindezért Ukrajnát teszik felelőssé.

Akármilyen is lenne bárki szerint Ukrajna, nem értem, hogyan lehet Ukrajnát felelőssé tenni azért, hogy az oroszok hadserege megerőszakol, felrobbant vagy szétlő egy-egy gyereket. Vagy rádönti a házat, amely alatt aztán hosszú napokig haldoklik az áldozat. Vagy mert megöli, elhurcolja az orosz katona a lurkó szüleit annak szeme láttára, majd sorsára hagyja étel, ital, fedél nélkül egy romos városban, amit rakétákkal lőnek. Vagy mert egyenesen elrabolja és a saját országában ki tudja, mit tesz vele… Hogyan lehet ezért az áldozat a felelős?

Hiszen egy gyerek mindig áldozat, egy gyerek nem tehet semmiről a felnőttek háborújában. Azért mert xy konfliktusban áll bárkivel, azért sem a bárki, sem xy gyermeke nem tekinthető bűnösnek.

Akkor sem, ha a pszichológiai szakirodalom nem keveset foglalkozik azzal a témával, hogy a társadalom vagy annak egyes csoportjai, sőt olykor az áldozat is miként fogadja el, netán egyenesen igényli, hogy az áldozat felelőssége állapíttasson meg. Pszichológiai magyarázata létezhet a jelenségnek, sőt fontos. Emberileg elfogadható morális indoklás azonban nincs.

Így aztán az „igaz, de” típusú állásfoglalások gazdáit is küldöm, ahová valók. Nincs de, amikor gyermekéletről van szó. Egy gyerek lába, keze, szeme, feje nem múlhat egy „legitimmé” ismételt „de” után következő politikai baromságon.

Nézem a fotókon a háborúban megsebesült gyerekeket. Véresen konkrét, sokszor nagy, kötéspólyákkal fedett darabok hiányoznak megtört testükből. Hogy a lelkükből mi maradt, el se tudom képzelni.

Ám hogy mi maradt azok lelkéből, akik szerint ez így rendben van, hát azt pontosan tudom. És aszerint fogom kezelni őket.