Nincs határa az életnek, százmillió éves élőlényeket keltettek életre Japánban

2020. július 28. - 20:38 | Tech

Százmillió éves mikrobákat sikerült életre kelteniük tudósoknak, akik a Csendes-óceán déli részén tengerfenék alatti üledékben találták a sejtes élőlényeket.

 

Nincs határa az életnek, százmillió éves élőlényeket keltettek életre Japánban
Illusztráció (wikipédia)

A mikroorganizmusok a Föld legrégebbi élőlényei lehetnek. Az életre keltett mikrobák azokban az agyagmintákban voltak jelen, amelyeket a JOIDES Resolution kutatóhajó talált a Csendes-óceán vize alatt 5,7 kilométer mélyen lévő tengerfenékbe mintegy 74,5 méterre fúrva.

A dinoszauruszok korának idejében élt mikrobák 99 százalékát olyan üledékben találták, amely annak ellenére fennmaradt, hogy ezen idő alatt lényegében alig volt tápanyaga. Morono Juki, a japán Tenger és Földtudományi és Technológiai Ügynökség geomikrobiológusa 577 napig "költötte" a mikrobákat laboratóriumi körülmények között, szén és nitrogén "élelemforrásokat", ammóniát, ecetsavat és aminosavakat biztosítva számukra. A mikrobák növekedni kezdtek, sokasodtak és sokszínű metabolikus tevékenységet mutattak.

"Meglepő és biológiailag kihívást jelent az, hogy a mikrobák egy nagy része életre kelthető azután, hogy nagyon hosszú ideig volt eltemetve vagy elzárva igen alacsony tápanyag és energiafeltételek közepette" - mondta Morono.

Ezek aerob - oxigénigényes - mikrobák voltak, és az oxigén jelen volt az üledékmintákban. Ez azt jelzi, hogy ha a tengerfenéken fokozatosan halmozódik fel az üledék, minden egymillió év alatt nem több mint egy-vagy két méternyi, akkor az oxigén jelen maradhat, és lehetővé teszi, hogy ilyen mikrobák elképesztően hosszú ideig túléljenek - magyarázták a kutatók.

"Ezen kutatás legérdekesebb része az, hogy megmutatta, nincs határa az életnek a Föld óceánjainak mélyén lévő öreg üledékekben" - mondta Steven D'Hondt, Rhode Island-i Egyetem óceánkutatója, a Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmány társszerzője.

"Fantasztikus fegyvertény fenntartani a teljes fiziológiai képességet 100 millió éven át, éhező elszigeteltségben" - tette hozzá.

MTI

Címkék: mikroorganizmus