Nincs jó hírünk azoknak, akik most kezdenének el építkezni

2022. április 25. - 12:33 | Belföld

Egyre nagyobb bizonytalanság övezi az építőipart az árak alakulása és az anyagok elérhetősége terén, ami azt eredményezi, hogy a beszállítók egyre kevésbé tudják garantálni az árakat és a határidőket – írja a SME.

Nincs jó hírünk azoknak, akik most kezdenének el építkezni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Tomáš Surovčák, a zsolnai Reinoo vállalat projektrészlegének igazgatója szerint főként az olyan alapszintű anyagok terén jegyeztek fel drágulást, mint a cement, a tégla, az acél vagy a műanyag készítmények. Állítása szerint jelenleg nagyon nehéz megbecsülni az építőipar piacának további alakulását, mivel figyelembe kell venni az építőanyagok elérhetőségét és a munkaerőt is, de nagyban függ attól is, hogy a bankok milyen feltételekkel tudnak jelzáloghitelt adni.

Jelenleg óriási hiány van a kohászati anyagokból, különösen a hengerelt acélból és a betonacélból. Ezért egyes beszállítók már leállították a rendelések fogadását. A pórusbetonból készült zsalukőre például megközelítőleg 3-4 hónapot kell várni, míg a gipszkartonlapokra négy hetet. Emellett hiány van a furnérlemezekből is, amit főként Ukrajnában és Oroszországban készítenek. Mindezek fényében az építővállalatok és beszállítók úgy módosították üzleti feltételeiket, hogy az anyagbeszállítást illetően minimalizálják a felelősségüket.


(SME)