Nincs kizárva a kórházi orvosok tömeges felmondása

2022. május 24. - 17:13 | Belföld

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) nem zárja ki, hogy az általa áprilisban meghirdetett sztrájkkészültség végül a kórházi orvosok tömeges felmondásához fog vezetni.

Nincs kizárva a kórházi orvosok tömeges felmondása
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

„Jelenleg a kórházi orvosok több mint fele támogatja a követeléseinket”

– jelentette ki Peter Visolajský, a LOZ elnöke. A szakszervezet folytatja a tömeges felmondáshoz csatlakozó orvosok között az aláírásgyűjtést.

Visolajský szerint a csatlakozók magas száma is igazolja, hogy a kormány inkább harcol az orvosokkal, semmint a megegyezésre törekedne. Hozzátette, megegyezést ajánlanak a kormánynak, hogy anélkül foglalkozhasson a problémák megoldásával, hogy közben több ezer orvos távozása fenyegetné az egészségügyet.

Az orvosszakszervezet figyelmeztetésnek szánta a sztrájkkészültség áprilisi kihirdetését, mivel szerinte a tárgyalások ellenére a kormány nem foglalkozik megfelelően az egészségügy helyzetével. Nyolc javaslatot fogalmazott meg, amelyek teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete. Ezek főleg a kórházak finanszírozására, az egészségügyi biztosítási rendszer megreformálására, az orvosok értékelésére és a nővérek béremelésére vonatkoznak.

Az egészségügyi minisztérium visszautasítja, hogy nem dolgozik a problémák megoldásán, és arra kérte az orvosokat, a nővéreket és a többi egészségügyi dolgozót, hogy ne hagyják cserben a betegeket. Azt is leszögezte, mindent megtesz, hogy az egészségügyi alkalmazottak megfelelő körülmények között dolgozhassanak, megfelelő bérekért.

TASR

Címkék: orvosok, kórházak