Nincs más lehetőségünk, fontos a tanárok, a diákok és a kórházi dolgozók letesztelése

2020. október 19. - 15:12 | Belföld

Az általános tesztelés különösen az iskolákban, a tanárok és a diákok, a kórházi dolgozók, valamint az olyan személyek körében lesz fontos, akik nem otthon dolgoznak, és több emberrel érintkeznek – fogalmazott Branislav Gröhling oktatási miniszter a közösségi hálón a lakosság átfogó tesztelésével kapcsolatban.

 

Nincs más lehetőségünk, fontos a tanárok, a diákok és a kórházi dolgozók letesztelése
Fotó: tasr

Az oktatási tárca vezetője szerint ez helyes lépés. „Mi más lehetőségünk lenne? Már Európa többi része is értesült erről a tervről, és azt hiszem, inspirálódni fognak - fogalmazott a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a teszt ingyenes lesz. „Így gyorsan és hatékonyan azonosíthatjuk azokat, akik terjeszthetik a fertőzést. Van más lehetőségünk? Vagy ne csináljunk semmit, és várjuk meg, amíg az embereknek tüneteik lesznek, megfertőznek másokat, és a kórházakban már nem lesznek képesek ellátni őket?" - fogalmazott Gröhling.

„Azt kérjük mindenkitől, hogy a tesztelés után is viselkedjen felelősségteljesen. Tartsuk be a higiéniai előírásokat, a védőtávolságot, és hordjunk maszkot" - mondta a miniszter. Hozzátette, csak akkor térhetünk vissza a megszokott életünkhöz, ha mindannyian felelősségteljesen viselkedünk.

Október végéig a hadsereg előkészíti, november folyamán pedig elvégzi a lakosság általános tesztelését - nyilatkozta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a vasárnapi kormányülés után. Hozzátette, az akció neve Közös felelősség (Spoločná zodpovednosť). Elmondta, az összes bevethető katona, rendőr és tűzoltó részt vesz az akcióban.

TASR