Nincs még egy ország az EU-ban, ahol ennyire alacsony a rendőrségbe vetett bizalom

Nincs még egy ország az Európai Unióban, ahol annyira alá van ásva a rendőrségbe vetett bizalom, mint Szlovákiában - derült ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből.

Nincs még egy ország az EU-ban, ahol ennyire alacsony a rendőrségbe vetett bizalom
Fotó: Paraméter - illusztráció

A közvélemény-kutató intézmény azt vizsgálta, hogy az adott EU-tagállamokban milyen mértékű a helyi rendőrségbe vetett bizalom. Az uniós átlag azt mutatja, hogy az EU-ban élő lakosság 73 százaléka bízik a rendőrségben. A bizalom aránya Dániában a legnagyobb, ott a lakosság 93 százaléka bízik a rendőrségben.

A lista végén Szlovákia kullog, a felmérés során megkérdezettek több mint fele, vagyis 55 százaléka nem bízik a rendőrségben.

Ez azt jelenti, hogy az egész Európai Unióban nálunk van leginkább aláásva a rendőrségbe vetett bizalom.

A szlovák rendőrség álláspontja szerint a felmérés eredménye a februári Kuciak-gyilkosságot követően felszabaduló negatív érzelmeknek "köszönhető".

"A mi véleményünk szerint a közvélemény-kutatás eredményét leginkább az újságíró Ján Kuciak és menyasszonya ellen februárban elkövetett gyilkosság befolyásolta. A felkorbácsolt hangulatot követően jelentős változásokat eszközöltünk a rendőrség és a belügyminisztérium vezetésében, és további változások következnek" - áll az országos rendőr-főkapitányság vonatkozó közleményében.

A zsaruk szerint a hangulat azóta sokat javult...

"Azon dolgozunk, hogy a rendőrségbe vetett bizalom magasabb legyen. Fontos megemlíteni azt is, hogy az Eurobarométer szerint Szlovákia továbbra is biztonságos ország, amit az idegenforgalmi adatok is jeleznek" - véli a rendőrség.

A rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a gyilkosságok felderítési aránya 60 százalékos, és a vagyon elleni bűncselekmények felderítési aránya is hasonló szinten mozog. 

(TASR/para)