Nincs megegyezés, nem lesz a Pátria Rádiónak saját sátra Gombaszögön

2019. június 27. - 22:11 | Belföld

„A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői valamint a Pátria Rádió vezetése közt nem született megegyezés a közös műsor tekintetében, ezért a Pátria Rádió saját sátorral nem vesz részt a rendezvényen.” – tájékoztatta csütörtökön portálunkat a közszolgálati médium irányítója, amit a táborszervezők vezetője is megerősített. Tavaly még volt ilyen pódium, idén meg már nem lesz. Hogy mi történt, csak találgatni lehet, mert senki sem szószátyárkodik az üggyel kapcsolatban. De ami biztató, hogy a szlovák sztárelnök ellátogat a gömöri fesztiválra.

Nincs megegyezés, nem lesz a Pátria Rádiónak saját sátra Gombaszögön
(Fotó: www.televizio.sk)

Munkatársunk a derült égből, szerdán késő este kapott egy hivatalos levelet a Pátria Rádiótól, amelyben közölték vele, hogy helyszínváltozás miatt nem Gombaszögön lesz a vele tervezett beszélgetés, hanem a pozsonyi stúdióban. Okot nem említettek a küldeményben.

Firtatásunkra egy kétmondatos nyilatkozatot kaptunk Lovász Attilától, az RTVS nemzetiségi adásainak igazgatójától, aki – a bevezetőben ismertetett mondattal - jelezte, nincs megegyezés, viszont: “Tekintettel arra, hogy a tábor sok szlovákiai magyar fiatalt szólít meg, aminek okán közérdeklődésre számot tartó rendezvény, a közszolgálati rádió hírértékük függvényében a tábor eseményeiről természetesen beszámol és a köztelevízió magyar adása önálló összeállítást készít róla.“

Nem eredt meg a nyelve Orosz Örsnek, a tábor főszervezőjének sem: a parameter.sk-val mindössze azt közölte, a “Pátriát mi együttműködésre hívtuk, de különböztek az elképzeléseink a kivitelezéssel kapcsolatban. Ezért végül az elmúlt években többször kipróbált modellnél maradtunk.”

Mondhatnánk azt is, nincs itt semmi látnivaló, a két fél idén nem csapott egymás tenyerébe, oszt csókolom. Akad ilyen helyzet. Azt meg kizárólag a tárgyaló felek tudják, pontosan mi zajlott közöttük. Hogy mi okozta a gondot: a koncepciókkal, alapelvekkel volt-e baj vagy netán a Pátria által összeállított saját programjával, és azok szereplőivel, amit a legutóbbi alkalommal alaposan kifikázott a Soros-fóbiától megzizzent Fico-simogató magyarországi fakehírportál. Amelyik egészen közel áll a gombaszögi tábor főszponzoraihoz.

A "médium" tavalyi nyavalygásán mindenki szörnyülködhetett, amikor "kiszivárgott", hogy magyar kormánypénzből szerveztek ellenzéki nyári tábort a felvidéki Gombaszögön. A "mindenkiről lerántjuk a leplet" hozzáállás hevében az "anyaországi" förmedvény kicikizte még a váci püspököt is, csak mert egy esztendeje majdnem eleget tett a "balliberális" Pátria gombaszögi meghívásának.

Portálunk kapcsolatba lépett a megyéspüspök irodájával, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, Beer Miklóst idén is meghívta a táborba a Pátria, de a "pozsonyi rádió" már elküldte neki a programváltozásról szóló tájékoztatást. Állítólag hasonló levelet továbbított a CEU rektor-helyettesének, a Magyar Tudományos Akadémia szlovákiai külső tagjának, az RMDSZ volt elnökének és a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökének is.

Egytől egyig olyan személyeknek, akik miatt ez a magyarországi kormányszócső hisztis prüszkölésben képes kitörni. Az, amelyik tavaly a legfontosabb kérdésnek azt tartotta, hogy a fesztivál szervezői elég bátrak-e ahhoz, hogy a későbbiekben ne adjanak teret a támogatóit - azaz a magyar kormányt - folyamatosan becsmérlőknek és lejáratóknak, akiket - egyebek mellett - a Pátria toborzott oda.

Nem világos, mi ez a megegyezéstelenség a Pátria és a gombaszögiek között, aminek tapsikolhatnak a Ficót istenítő srácok, de picsogni idén is lesz ürügyük, hiszen a sorosista háttérhatalommal általuk összemosott Zuzana Čaputová köztársasági elnök elfogadta a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek meghívását, és az államfő egy nyilvános beszélgetésen találkozik a táborozókkal.

(sp)