Nincs megegyezés a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége és a VšZP között, áprilistól megszűnik a szerződéses jogviszony köztük

2022. március 30. - 13:49 | Belföld

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) és az Általános Egészségbiztosító (VšZP) között nem született megegyezés az egészségügyi ellátás finanszírozása kapcsán, így április 1-jétől a szövetséghez tartozó orvosok nem lesznek szerződéses viszonyban az állami biztosítóval.

Nincs megegyezés a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége és a VšZP között, áprilistól megszűnik a szerződéses jogviszony köztük
Fotó: TASR - illusztráció

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Rendelői Szolgáltatók Szövetségéhez tartozó orvosok áprilistól csak sürgős orvosi ellátást nyújtanak a VšZP-hez tartozó pácienseknek – közölte szerdán Naďa Trenčanská Bedušová, a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének elnöke.

Mint elmondta, a VšZP nem tett eleget a szervezet kérésének, és elutasította a szerződés átmeneti időszakra történő elfogadását is. Hozzátette, a ZAP felajánlotta az állami egészségbiztosítónak, hogy elfogadja feltételeit és egy hónapra szerződést kössön a betegek egészségügyi ellátása érdekében a további egyeztetésekig. „Elutasították az ajánlatot, nyomást gyakoroltak ránk, hogy év végéig írjuk alá a szerződést” – tette hozzá Trenčanská Bedušová.

A Rendelői Szolgáltatók Szövetségével ellentétben a Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége (SVLS) megegyezésre jutott az Általános Egészségbiztosítóval, így ők április 1-je után is biztosítják a teljes körű egészségügyi ellátást a biztosító ügyfeleinek.

„Mindkét oldal ésszerű kompromisszumainak köszönhetően elértük a lehetséges maximumot. A szlovák egészségügyben továbbra is több mint 360 millió euró hiányzik, és nyilvánvaló, hogy ezt finanszírozni kell a következő hónapokban, és nem lehet a végtelenségig tologatni" – fejtette ki Monika Palušková, az SVLS elnöke, hozzátéve, a VšZP-vel és az Union biztosítóval 2022 év végéig érvényes a szerződésük, a Dôverával még tárgyalnak.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elutasítja az egészségügyi szakemberekre nehezedő, egyre fokozódó nyomást, és konkrét javaslatokat vár a kialakult helyzet megoldása érdekében.


(TASR)