„Nincs okunk a félelemre, a világ mindig egy” – kezdetét vette a Zsidó Kulturális Fesztivál Dunaszerdahelyen

Hétfőn este sor került a dunaszerdahelyi Zsidó Kulturális Fesztivál ünnepélyes megnyitójára a helyi művelődési ház színháztermében. A kulturális fesztivál programsorozata a holokauszt 75. évfordulójáról emlékezik meg.

„Nincs okunk a félelemre, a világ mindig egy” – kezdetét vette a Zsidó Kulturális Fesztivál Dunaszerdahelyen
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Az ünnepi rendezvény nyitópillanataiban a Schindler listája című film betétdala hangzott el Bertók Beáta (cselló) és Lendvay Gyula (bőgő) előadásában. Ezt követően Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, s rövid beszédével megnyitotta a rendezvénysorozatot.

"Az 1900-as évek elején a város lakosságának majdnem a fele a jellegzetes kultúrával rendelkező zsidó közösséghez tartozott" – mondta, majd hozzátette: "a magyar és a szlovák nemzetekkel együtt kiegészítették egymást".

Dunaszerdahely a tolerancia városa – fűzte hozzá –, úgy érzi, a helyiek eszerint is élik meg a hétköznapjaikat.

A Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, Kornfeld Tibor is a színpadra lépett, hogy megossza ünnepi gondolatait a nézőtéren ülőkkel. Hangsúlyozta, reményei szerint egy hagyományteremtő rendezvény szemtanúi lehetünk. „Ez a város, amit valamikor Kis Palesztinának, később pedig Kis Jeruzsálemnek neveztek, így is próbálja hirdetni, hogy az egykori zsidó lakosság sokat tett a város fejlődése érdekében. Ma már csak maroknyi zsidó közösség él itt. Szükségünk van a város vezetőségének együttműködésére, ha azt szeretnénk elérni, hogy a köztudatba kerüljön Dunaszerdahely háború előtti jellege.”

Az este folyamán Klein Judit és zenekara koncertjének fültanúi lehettünk. Klein Judit a zsidó zenei világ autentikus előadója, egyedien szuggesztív előadásmódjával vált népszerűvé. Az énekesnő nem első ízben lépett a dunaszerdahelyi közönség elé, immár második alkalommal bizonyíthatta kimagasló tehetségét.

Dalaiban szó esett a szerelemről, a hitről, a hovatartozásról, a zsidó kultúráról, s többek közt arról, „senkinek nincs oka félni, hiszen a világ mindig egy!”

A fesztivál további programjai:

Június 25. (kedd), 9:30 – Megemlékezés a holokauszt 75. évfordulójáról. Filmvetítés (Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színházterme)

Június 26. (szerda), 17:00 – Kornfeld Tibor: Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely. Könyvbemutató (Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ bábszínház terme)

Június 27. (csütörtök), 19:00 – Malek Andrea és Jáger András fellépése (dunaszerdahelyi városháza udvara)

Június 29. (szombat), 9:00 – Botlatókövek ünnepélyes elhelyezése (Kezdés a Sárga kastéllyal szemben); 19:00 – Kiállításmegnyitó a Kortárs Magyar Galériában: Jose Andrés Lacko fotóművész (Izrael), Kertész Lici Wosner kollázs-művész (Izrael), Kutak Adrienn keramikus, szobrász (Szlovákia), Omer Lőwy Alíz festőművész (Izrael); 19:30 – Marina Nora-Kantor (Csehország - Izrael) zongorakoncertje (Vermes-villa)

Június 30. (vasárnap), 9:00 – Emléktábla avatása a dunaszerdahelyi vasútállomáson; 11:00 – Emléktábla avatása az alistáli zsidó temetőben; 15:00 – Aszkara 75. megemlékezés a holokauszt áldozatairól (Dunaszerdahelyi zsidó temető); 17:00 – Állófogadás (Sikabonyi Közösségi Ház).


SzC