Nincs rossz hangulat a bősi karanténban, folyamatosan távoznak és érkeznek az emberek

2020. március 19. - 20:34 | Régió

A bősi (Dunaszerdahelyi járás) karanténba már nem csak azok a személyek érkeznek, akiknek hazatérését az állam biztosítja. A belügyminisztérium által fenntartott komplexumba már önkéntes alapon is bejelentkeznek a külföldről hazatérő szlovák állampolgárok.

Nincs rossz hangulat a bősi karanténban, folyamatosan távoznak és érkeznek az emberek
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

Jelenleg kb. 350 személy tartózkodik Bősön, ők mindannyian külföldről tértek haza - tudtuk meg a helyszínen Culka Jánostól, a bősi Komplex Központi Mentőszolgálat vezetőjétől. A karantén üzemeltetésében rajtuk kívül természetesen a rendőrség és a tűzoltóság is részt vesz, de egy magán biztonsági szolgálat és a Szlovák Szamaritánusok Szövetségének munkatársai kiveszik a részüket az ideiglenes intézmény működtetéséből.

Akiket itt elhelyeznek, azokon koronavírus-tesztet végeznek, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Minden szobát fertőtlenítenek a lakók után, ahova aztán új "kliensek" érkeznek. Szerdán 40-en, csütörtökön pedig 22-en hagyhatták el a komplexumot.

Hétfőtől eleinte azokat a korábban külföldön dolgozó vagy tartózkodó embereket szállították ide, akiknek a szlovák nagykövetségek segítettek a hazajutásban. Mostanra azonban több olyan személy is érkezett saját gépjárműjével - Ausztriából, vagy épp Svájcból - akik mielőtt hazatérnek családjukhoz, a biztonság kedvéért Bősön abszolválják a karantént, és az azzal járó tesztelést.

Csütörtök délután a helyszínen nyoma sem volt rossz hangulatnak, vagy olyan elégedetlenkedésnek, amelyről korábban hírt adott a rendőrség. A napos oldalra néző szobák lakói közül sokan a balkonokon napoztak, és aki távozhatott, az rendere megköszönte a személyzet segítségét.

(db)