Nincs szlovákiai áldozata, sem sérültje a bejrúti robbanásnak

2020. augusztus 5. - 13:27 | Belföld

A külügyminisztérium közölte, nincsenek szlovákiai áldozatai, sem sérültjei a libanoni fővárost Bejrútot megázó hatalmas robbanásnak.

Nincs szlovákiai áldozata, sem sérültje a bejrúti robbanásnak
Fotó: AP/TASR

A külügyi tárca hozzátette, hogy ezek a pillanatnyi információik, ugyanakkor folyamatos kapcsolatban vannak a helyi hivatalokkal. Emlékeztettek arra is, hogy a robbanást követő lökéshullám megrongálta azt az épületet is, amelyben Szlovákia bérel helyiségeket a külképviselet számára.

Anyagi károk is keletkeztek, amit azonban pillanatnyilag nem lehet felmérni, mivel az épületet biztonsági okokból, a statika sérülésének esélye miatt nem lehet megközelíteni.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter részvéttáviratot küldött libanoni kollégájának, egyúttal egyeztet a belügyminisztériummal arról, hogy milyen formában küldhetne Szlovákia azonnali humanitárius segélyt az országnak.

Meghaladja a százat a bejrúti kettős robbanás halálos áldozatainak száma, és még vannak áldozatok az összedőlt épületek romjai alatt - közölte szerdán reggel a Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva. A hatalmas erejű detonációban több mint négyezren sérültek meg. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagjuk.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. Hírügynökségek szerint a tizenöt éves libanoni polgárháború idején se történt ilyen erejű robbanás a libanoni fővárosban. Erejére utal, hogy még a Bejrúttól 200 kilométernyire lévő Cipruson is lehetett érezni.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal. Ammónium-nitrát robbanására utal az is, hogy szemtanúk szerint utána narancssárga felhő keletkezett.

(TASR/MTI)