Nincs több ingyenszatyor a boltokban!

Viszonylag gyorsan hulladékká válik, és egyre nagyobb mennyiségben fordul el_ a természetben. Egy átlagos szlovák állampolgár évente mintegy 466 darabot használ el bel_le.

Nincs több ingyenszatyor a boltokban!
Fotó: MTI - illusztráció

Amiről szó van, az nem más, mint az egyre nagyobb környezeti terhet jelentő műanyag táska.

Január 1-től azonban kötelezően fizetőssé vált a nejlonszatyor, ráadásul a kereskedők kötelesek környezetbarát alternatívát kínálni helyette, ami lehet pamut- vagy papírtáska.

A hulladéktörvény értelmében a kötelességszegésért 500-tól 50 ezer euróig terjedő pénzbírság róható ki. A szabály betartását a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet ellenőrzi majd.

Sólymos László környezetvédelmi miniszternek meggyőződése, hogy ezután kevesebb műanyag táska kerül majd a szemétbe és a természetbe egyaránt.

„A nejlonszatyor az esztelen környezeti terhelés jelképévé vált. Nagyon gyorsan szemétté válik, a vásárló gyakran csak pár órát használja, amíg az üzletből haza nem ér. Ám a környezet évtizedek alatt sem birkózik meg velük. Mára egyértelművé vált, az ingyenes műanyag táska olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak”

– jelentette ki Sólymos László miniszter.

Az 50 mikrométernél kisebb falvastagságú műanyag tasakok váltak fizetőssé. A 15 mikrométernél is vékonyabb falú, ultrakönnyű zacskók, melyek használata higiéniai okokból indokolt, és elsősorban a csomagolatlan élelmiszerek elsődleges csomagolására használjuk, továbbra is díjmentesek maradnak.

A hétfőn életbe lépett változást a hulladéktörvény módosítása tette lehetővé, melyet tavaly márciusban a parlament 123 szavazattal hagyott jóvá. A törvénymódosítás célja, csökkenteni a könnyű műanyag táskák gyártását és felhasználását. Ennek legegyszerűbb módja, ha fizetőssé válnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy január 1-től a vásárlók már nem juthatnak ingyen nejlontáskához.

Ezen intézkedések mellett a környezetvédelmi minisztérium még 2016 végén indította el a „Szlovákia műanyag táskák nélkül" elnevezésű kezdeményezését. Ehhez csatlakozott a COOP Jednota és a Kaufland üzletlánc is, de támogatja a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség is. A cél nem más, mint kivonni a forgalomból a környezetvédelmi szempontból elfogadhatatlan műanyag táskákat, és helyette környezetbarát alternatívát kínálni a vásárlóknak.  

(para)