Nincs több mizéria a betegszabadság körül – jövő héttől jön egy fontos változás

2023. május 28. - 17:37 | Belföld

Június 1-től megszűnik a papír alapú betegszabadság, csütörtöktől az orvosok már csak elektronikus betegszabadságot (ePN) állíthatnak ki Szlovákiában, aminek köszönhetően a páciensek minden adminisztrációs intéznivalójukat elektronikus úton végezhetik.

Nincs több mizéria a betegszabadság körül – jövő héttől jön egy fontos változás
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az orvos, a Szociális Biztosító, a biztosított és a munkáltató közti kommunikáció június 1-től kizárólag online történik, orvoslátogatás után így a páciensnek semmilyen kötelezettsége nem lesz a munkáltatóval és a Szociális Biztosítóval szemben. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjával (NCZI) végzett közös projektről van szó, melynek célja az ötrészes papírforma felváltása az ideiglenes betegszabadságról egészen az orvoslátogatástól kezdve a jövedelem- és szociális ellátások kifizetéséig.

Az ePN a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az orvos elektronikus úton elküldi az NCZI-nek a munkaképtelenségről szóló információkat, onnan pedig a Szociális Biztosítóhoz továbbítják a szükséges adatokat. Az ezt követően hozzáférhetővé teszi az információkat az illetőnek és munkáltatójának. Emellett az állampolgárnak a továbbiakban már nem kell külön kérelmet benyújtania a táppénz folyósítására. Maga az ePN orvos általi kiállítása automatikusan kérvénynek számít majd a táppénzre, a biztosító pedig elbírálja annak jogosságát, majd elintézi azt, tehát az új rendszer legnagyobb előnye az időspórolás.

A biztosított személy emellett online is ellenőrizheti az ePN-jét. Azok, akiknek aktiválva van a hozzáférésük az elektronikus fiókhoz a biztosító e-szolgáltatásaiban, tájékoztatást kapnak ellátásuk állapotáról, valamint kiegészíthetnek vagy módosíthatnak egyes információkat. Ilyen például a tartózkodási hely megváltoztatása a munkaképtelenség során, vagy a bankszámla megváltoztatása, amire a táppénzt utalják.

Veronika Daničová, az NCZI szóvivője elmondta, indokolt esetekben, amikor a betegszabadság nem állítható ki elektronikus úton, az orvosok visszatérhetnek a papír alapú megoldáshoz, az ugyanis nem fordulhat elő, hogy a páciens betegszabadságát valamilyen módon ne vegyék nyilvántartásba.

Az utóbbi hónapokban, az átállási időszakban mindkét rendszer működött, papíron és elektronikus formában kiállítható volt a betegszabadság.


(TASR)