Nincs több símaszkos huligán a rizikós mérkőzéseken, névre szóló belépőjegy mindenkinek

2022. február 23. - 11:57 | Sport

A kormány által szerdán elfogadott törvénymódosítás szerint a rizikósnak minősített sporteseményekre minden szurkolót csak névre szóló belépőjeggyel engedhetnek be a stadionokba. Emellett tilos lesz a sporteseményeken álarcot/símaszkot viselni, a kihágásokért kiszabott büntetéseket pedig emelik.

Nincs több símaszkos huligán a rizikós mérkőzéseken, névre szóló belépőjegy mindenkinek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az eddigi rendelet szerint a rizikósnak minősített mérkőzéseken csak a vendégszurkolókra vonatkozott a névre szóló belépőjegy, az új törvény szerint viszont ez már mindenkire érvényes lesz. Az oktatásért, tudományért, kutatásért és sportért felelős minisztérium által benyújtott törvénymódosítás szerint a rendezőnek a mérkőzést követően legalább 30 napig meg kell őriznie a szurkolói névsort, szükség esetén pedig köteles azt átadni a rendőrségnek.

Bővítették a tiltott dolgok listáját is: pirotechnikai eszközök és fegyver mellett a szurkolók már álarcot/símaszkot sem vihetnek, illetve viselhetnek.

Az új határozat szerint kihágás esetén a helyszínen 100-tól 500 euróig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki, végzés esetén pedig ez akár 1000 euróig is terjedhet. Aki visszaesőként két éven belül követ el kihágást a mérkőzésen, azt egy évre kizárhatják minden sporteseményről (eddig ez hat hónap volt, ehhez pedig az újabb kihágást egy éven belül kellett elkövetni).

A rendbontás esetén a szurkolók azonosításához használatos információs rendszer már nem a labdarúgó-, illetve jégkorongszövetség hatáskörébe tartozik majd, hanem a belügyminisztériuméba. Szintén újításnak számít, hogy a rizikós mérkőzések előtti szervezői gyűlésen már a hazai és a vendégcsapat szurkolók képviselőinek is meg kell jelenniük. Növelik továbbá a szervezői és biztonsági szolgálat tagjainak létszámát a rizikós mérkőzéseken.

A törvénymódosítás 2022 júniusában lép életbe.


TASR/para