NINCS VISSZAÚT: Szlovákiában 15 %-al nőhet a lakossági áram ára!

2021. augusztus 18. - 11:12 | Belföld

2022-ben jelentősen drágulhat a háztartások számára a villanyáram Szlovákiában.

NINCS VISSZAÚT: Szlovákiában 15 %-al nőhet a lakossági áram ára!
Fotó: TASR - illusztráció

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke, Radoslav Igaz arra figyelmeztet, hogy 2022-ben a lakossági áram ára akár 15 %-al is emelkedhet a mostani árfekvéshez képest.

Az ellenzéki Smer-SD elnöke, Robert Fico tegnapi sajtótájékoztatóján hozta szóba, hogy a kormánynak akciótervet kéne bemutatnia az energiaárak emelkedésével kapcsolatban, amelyek a jövő évre várhatók.

Az ÚRSO elnöke nem kívánta kommentálni Fico nyilatkozatát, csak felhívta a figyelmet arra, hogy hivatala nincs hatással az árképzésre.

"Már korábban is nyíltan kimondtuk a szlovák nyilvánosság előtt, hogy az elektromos áram tőzsdei áremelkedése 2022-ben hatással lesz a szlovák fogyasztói árakra, és az emelkedés valószínűleg akár 15 %-os is lehet"

- jelentette ki Radoslav Igaz.

"Szívesen hangsúlyoznám, hogy az ÚRSO nem képes befolyásolni az áram tőzsdei árát. Azonban következetes regulációval az ÚRSO képes befolyásolni azokat az összetevőket, amelyek a végső fogyasztói ár egy részét képezik, mint például a rendszerhasználati, a szállítási vagy a terjesztői díjak, és ezen már jelenleg is keményen dolgozunk" - tette hozzá az Árszabályozási Hivatal vezetője.

Radoslav Igaz szerint érvényes, hogy az ÚRSO a lehető legnagyobb mértékben kihasználja minden legiszlatív és szabályozási eszközét a szlovák háztartások érdekeinek megvédésére, és egyúttal a piac minden szereplőjét érintő igazságos és átláható árképzésre.

(TASR/parameter)