A nő főleg a háztartással törődjön, a férfi meg hozza csak szépen haza a lóvét - gondolja a szlovákiaiak közel fele

2023. november 18. - 15:42 | Belföld

Egy friss felmérés szerint a szlovákiai lakosok 45 százaléka úgy gondolja, hogy a nő fő feladata az lenne, hogy törődjön a háztartással és a családdal, míg a férfiaké az, hogy jól keressen - derült ki a 2muse ügynökség kutatásából, amit az Equal Pay Day nevet viselő konferenciasorozat számára készített.

A nő főleg a háztartással törődjön, a férfi meg hozza csak szépen haza a lóvét - gondolja a szlovákiaiak közel fele
Fotó: TASR

A válaszadók 62 százaléka szerint Szlovákiában létezik a bérkülönbség nők és férfiak között. A megkérdezettek 80 százaléka problémásnak tartja, ha egy nő ugyanabban a pozícióban kevesebbet keres férfi társánál.

A diszkrimináció leggyakoribb okaként a válaszadók 57 százaléka azt jelölte meg, hogy a nők nem kapnak kellő támogatást a munkaadóktól a szülési szabadság utáni visszatéréskor.

2022-ben 19% volt a különbség a férfiak és a nők havi nominális átlagkeresetében. Ez éves szinten 1,1%-os növekedést jelent. A férfiak átlagosan 1654 eurót, a nők 1343 eurót kerestek. Szlovákiában a nők és férfiak javadalmazásának helyzete az Európai Unió többi országához képest romlik.

Nemrég a Munka- és Családkutató Intézet (IVPR) hívta fel arra a figyelmet, hogy 2023-ban már ledolgozott napokat is figyelembe véve a nők november 1-től ingyen dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a nőknek körülbelül két hónappal tovább kell dolgozniuk, mint a férfiaknak, hogy elérjék ugyanazt az éves bért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:
10 főnökből 8 férfi, és inkább a nők dolgoznak az alulfizetett szakmákban – Mikor és mitől fog ez megváltozni?


(joj, parameter)

Címkék: bérkülönbség