No limit: a vírusra hivatkozva rendeletekkel irányíthatja Orbán az országát, amíg csak jónak látja

2020. március 30. - 16:44 | Külföld

Hétfőn a magyar Országgyűlés 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett elfogadta az úgynevezett koronavírus-törvényt. Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak ehhez a felhatalmazási jogszabálynak is nevezett tervezethez, amit a zárószavazás előtt egytől egyig mind leszavazott a Fidesz–KDNP-s többség.

No limit: a vírusra hivatkozva rendeletekkel irányíthatja Orbán az országát, amíg csak jónak látja
Fotó: TASR/AP

A kormány ahhoz kapott most felhatalmazást határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

Orbán Viktor egy hete úgy értékelte a javaslatot, hogy a békeidőben érvényes szabályok mellett nem lehet hatékony járványügyi és gazdasági intézkedéseket hozni, megszervezni a kollektív védelmet. A veszélyhelyzeti jogrend hatalmazza fel a kormányt és ad eszközöket ahhoz, hogy megvédjék Magyarországot.

Az ellenzéki pártok a hétfői ülés előtt is közölték: hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek.

A jobbikos Lukács László György is azt kérte, legyen a törvényben határidő: 60, 90, 120 napra kapjon a kormány felhatalmazást. „Mi azt kértük, a kormány ezt a helyzetet ne a saját hatalmának kiépítésére, de a járvány elleni harcra használja” – mondta.

(MTI/Index)