Nobel-díj - A pandémia miatt változtattak az átadási ceremónián

2020. szeptember 22. - 14:16 | Kultúra

A Nobel-békedíj hagyományos átadásának ceremóniáján is változtatni kellett a pandémia miatt. A december 10-i szertartást az oslói városháza helyett visszafogottabb formában az egyetemen rendezik meg.

Nobel-díj - A pandémia miatt változtattak az átadási ceremónián
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Különös és emberpróbáló ez az év sok szempontból. Mi is azzal szembesültünk, amivel sokan mások, hogy másként kell csinálnunk a dolgokat"

- mondta el a norvég médiában kedden Olav Njoelstad, a Nobel-békedíjról döntő Norvég Nobel Intézet igazgatója.

A többi Nobel-díjat, az orvosi-élettanit, a kémiait, a fizikait, az irodalmit és a közgazdaságit szintén december 10-én adják át Stockholmban. A svéd rendezők is kisebb gálát szerveznek, szintén a járvány miatt.

1901 óta Alfred Nobel halálának napján adják át a Nobel-díjakat. A tudós feltaláló végakaratához híven a Nobel-békedíjat Oslóban, a többit Stockholmban vehetik át a díjazottak.

1947 és 1990 között a békedíj átadására az Oslói Egyetem auditóriumát használták, a rendezvényt harminc éve költöztették át a városházára, ahol mintegy ezer meghívott foglalhat helyet, köztük az uralkodóház tagjai. Az idei ceremónián azonban mindössze száz vendég lesz jelen.

A 2020-as Nobel-békedíjas nevét október 9-én jelentik be. A többi díjazott bejelentésére október 5. és 12. között kerül sor.

Az idei békedíjra 318 nevezés érkezett: 211 személyt és 107 szervezetet vagy csoportot neveztek. A nevezettek nevét ötven évre titkosítják, de nevező szervezet vagy csoport nyilvánosságra hozhatja, hogy kit vagy milyen szervezetet támogatott. Az idei jelöltek között szerepel a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg is.

Mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy a díjazottak egyáltalán részt tudnak-e venni a pandémia miatt a ceremónián, a szervezők egy virtuális díjátadó gondolatával is foglalkoznak.

Mint Njoelstad elmondta, ez esetben videokapcsolatot teremtenek a díjátadó helyszíne és a díjazott otthona között. A Nobel-békedíj átadását követő hagyományos bankettet már most lefújták.

(MTI)

Címkék: Nobel-díj