Nocsak, még a végén idén nyugdíjas paradicsommá válunk!

2024. április 3. - 12:57 | Belföld

A szlovákiai nyugdíjrendszert idén alapvető változások érintik több területen is, amelyek többségének nyilván örülni fognak a nyugdíjasok. A Startitup pontokba szedte, melyek ezek.

Nocsak, még a végén idén nyugdíjas paradicsommá válunk!
Illusztráció - archív felvétel

A tavalyi nyugdíjreform érintette a nyugdíjkorhatárt, amely ezentúl ismét képlékennyé válik, megszűnt az egységes 64 év. A reform kapcsán a nyugdíjkorhatár ismét aszerint alakul, hogy mennyi az aktuális születéskor várható élettartam. Tehát ha az emberek átlagosan tovább élnek, akkor a nyugdíjkorhatár is emelkedni fog. Ez most még nem érvényes, elsőként az 1966 után születetteket érinti. A nyugdíjkorhatár 2030-tól évente egy-két hónappal nőhet. Ugyanakkor aki ledolgozott 40 évet, elmehet nyugdíjba.

Ma azok mehetnek hamarabb nyugdíjba, akik gyerekeket neveltek. Minden felnevelt gyermek félévvel csökkenti a nyugdíjkorhatárt, maximálisan három gyerekkel, tehát 18 hónappal csökkenthető a korhatár. Ezt elsősorban a nők használhatják ki, de vannak szituációk, mikor például az édesanya elhunyt, olyankor a férfiak is igénybe vehetik.

A várható nyugdíjkorhatárunkat ebben a táblázatban nézhetjük meg.

Egy másik részlet, ami a nyugdíjasokat érinti, hogy idén teljes értékű 13. havi nyugdíjra számíthatnak.

Ennek összege az előző évi nyugdíjak átlagos összege lesz. Ennek már 2023-ban így kellett volna lennie, de az újonnan felállt kormány nem tudta kifizetni, így azt ígérték, ez a 2024-es év végén történik majd meg. Idén tehát mintegy 1,1 millió nyugdíjas 600 eurós 13. havi nyugdíjban részesülhet. Igen ez az összeg összesen kb. 660 millió euró lesz. Ez azokat érinti, akik öregségi nyugdíjat kapnak, míg a rokkantnyugdíjasok a saját átlaguknak megfelelő összeget kapják.

Ugyancsak érinti a nyugdíjasokat a szülői nyugdíjbónusz, amely 2023 elején bekerült a szlovák alkotmányba, így az új kormány hiába szerette volna törölni, ehhez alkotmányos többséget nem sikerült szerezniük.

A nyugdíjbónusz összege függ a nyugdíjasok gyermekeinek keresetétől, maximum 21,80 € lehet havonta egy gyermek után. A nyugdíjbónuszt egy összegben kapják majd meg, júniusban, átlagos összege várhatóan 338,80 lesz.

2023 elejétől az emberek elmehetnek nyugdíjba, amennyiben ledolgoztak 40 évet. A Szociális biztosító szerint ez a lehetőség sokakat érdekel, és egy év alatt harmadával nőtt az ilyen jellegű kérelmek száma.

Korkedvezménnyel akár két évet is "spórolhatnak" azok, akik legalább 15 éven keresztül fizettek nyugdíjbiztosítást. Nyugdíjuk azonban nem lehet alacsonyabb a felnőtt létminimum 1,6-szorosától.

Nyugdíjasként havi 200 euróért lehet dolgozni anélkül, hogy abból nyugdíjbiztosítást kelljen fizetni.

(Startitup)