Nocsak, összemelegedik Kína és Amerika?

2021. október 7. - 21:22 | Külföld

Konstruktívnak minősítette csütörtökön Kína a Jang Csie-csi, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető külügyi tisztségviselője és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közötti előző napi találkozót Svájcban.

Nocsak, összemelegedik Kína és Amerika?
Fotó: TASR

"A találkozó konstruktív és ígéretes volt a kölcsönös megértés erősítésének szempontjából. Megállapodás született a kommunikáció bővítéséről, a nézeteltérések megfelelő kezeléséről, a konfliktus kerüléséről és az együttműködésről annak érdekében, hogy a kétoldalú kapcsolatok visszatérjenek a helyes útra" - fogalmazott közleményében a kínai külügyminisztérium.

A kínai tárca beszámolója nem tett említést arról, hogy tárgyal-e egymással - virtuális formában - az év vége előtt Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, ahogyan azt szerdán egy magas rangú amerikai tisztségviselő kilátásba helyezte.

A forrás szerint Washington kifejtette: stabilitásra törekszik annak érdekében, hogy a két fél intenzív, de felelősségteljes versengést folytathasson egymással, mindazonáltal Kína csütörtökön leszögezte: ellenzi a "versengés" szó használatát a két ország közötti kapcsolatok meghatározásának esetében, Jang szerint Kína békés együttélésre törekszik.

A Fehér Ház közleménye szerint Sullivan hangsúlyozta: az Egyesült Államok "folytatja a befektetést saját nemzeti hadseregébe, illetve az együttműködést szövetségeseivel".

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó aggodalmát fejezte ki Jangnak az emberi jogok helyzete miatt az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen és Hongkongban, valamint a dél-kínai-tengeri helyzettel és a kínai repülőgépek által elkövetett tajvani légtérsértések miatt, amelyek nyomán a Kína és a Tajvan közötti kapcsolatok több évtizedes mélypontra jutottak a tajvani fél szerint.

A kínai közlemény szerint Jang kijelentette Sullivannek: reméli, hogy az Egyesült Államok észszerű és pragmatikus politikát folytat és nem használ fel a szuverenitással és biztonsággal kapcsolatos ügyeket annak érdekében, hogy beavatkozzon Kína belügyeibe. A beszámoló emlékeztet arra: az Egyesült Államok részese annak a megállapodásnak, amelynek értelmében Washington 1979 óta Pekinget ismeri el egyedüli kínai kormánynak.

A felek egyetértettek abban, hogy a beszélgetést a kölcsönös tisztelet jellemezte, szemben a márciusi találkozóval, amelyen kemény szópárbaj bontakozott ki. A Biden elnöksége alatti első, az alaszkai Anchorage-ban tartott amerikai-kínai külügyminiszteri találkozón Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Sullivan, kínai részről pedig Vang Ji külügyminiszte és Jang vett részt. Az utóbbi akkor sajnálkozásá nak adott hangot az amerikai fél "leereszkedő" stílusa miatt, egyúttal úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak nincs joga ahhoz, hogy erő pozíciójából tárgyaljon Kínával.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a KKP vezető külügyi tisztségviselője szerdán a svájci Zürichben találkozott egymással.

mti/para