Bugár: Hipotetikus a kérdés, mi lenne, ha Lajčák helyébe Fico lépne

2018. november 29. - 14:36 | Belföld

A migrációs egyezményről szól a csütörtöki nap a parlamentben: ezt szavazták meg ma a képviselők, erről beszélt Andrej Danko házelnök a sajtó kéviselőivel, és Bugár Béla is ezzel a kérdéskörrel foglalkozott a sajtótájékoztatóján. Rögtön utána Robert Fico ragadt mikrofont, és szintén elmondta a témával kapcsolatban a magáét.

Bugár: Hipotetikus a kérdés, mi lenne, ha Lajčák helyébe Fico lépne
Fotó: Paraméter

Mint ismeretes, ma a törvényhozás elfogadta a Szlovák Nemzeti Párt határozatát, ami elutasítja a Miroslav Lajčák által támogatott, az ENSZ nevével fémjelzett migrációs egyezményt. És mivel a külügyér korábban már többször elmondta, ha a Smer nem áll mögé ebben a kérdésben, akkor veszi kalapját, ezért adódik a kérdés, ki kerülne a megüresedett miniszteri székbe. "Ne beszéljünk arról, mi lesz holnap vagy egy hónap múlva" - reagált a Híd vezetője a felbetésre, mi lenne, ha Robert Fico pártelnök lépne Lajčák helyébe. Ez szerinte egyelőre feltételezésen alapul, aminek megválaszolása nem időszerű.

Bugár kiállt Lajčák mellett, még akkor is, ha a koalíciós partnerek meghátráltak. A kormánypárt irányítója azt szeretné, ha Szlovákiát valaki képviselné a marokkói nemzetközi konferencián, mert akkor így a helyszínen "elmondhatóak a dokumentummal kapcsolatos kifogásaink". Ez a hozzáállás ellentétes az SNS pozíciójával, amely úgy hangzik: még az ország nagykövetségének a takarítónője sem vehet részt a marrákesi ENSZ-eseményen. Bugár rámutatott, a kormányon múlik, hogyan dönt, hogy a végrehajtó hatalmat képviseli-e valaki vagy sem ezen a szakmai összejövetelen. A Híd három minisztere megszavazza azt az előterjesztést, hogy menjen valaki Marokkóba. Hiszen ha valamit "szeretnénk befolyásolni, akkor részt kell vennünk" a konferencián.

Szerinte a Smer nem áll ki a külügyminisztere mellett. Ha egy hidas miniszter kerülne össztűz alá, ahogy most Miroslav Lajčák, azt Bugár sokkal keményebben megvédené.

A parlament alelnöke megjegyezte, van néhány olyan téma, amiben eltér a koalíciós pártok véleménye, de ez nem veszélyezteti a kormányt. Ami veszélyeztetné, az az lenne, ha az ország hivatalos irányvonala változna, például a napokban kiéleződött orosz- ukrán konfliktus kapcsán. "Én egyértelműen agresszornak tartom Oroszországot" - szögezte le Bugár Béla. "Két és fél éve mondjuk, mindenki a saját miniszteréért felel. Lajčák nem a Híd jelöltje, de ha változna a kormány irányvonala, és megkérdőjeleződnének a kormányprogramban leszögezettek, akkor el kell dönteni, van-e értelme a folytatásnak. Bizonyos jeleket érzékel a párt, de még nem tart ott, hogy lépni kellene. "Nem spekulálok, ha eljön a pillanat, majd elmondjuk a véleményünket, de az üzengetés nem fejleszti a koalíción belüli kapcsolatokat".

Robert Fico szintén elmondta a véleményét a migrációs dokumentummal kapcsolatos kérdéskörről. A Smer vezetője egyszerre két dolgot szeretne elérni: egyrészt ne lehessen megkérdőjelezni azt, hogy Szlovákia elutasítja a nemzetközi dokumentumot. Ugyanakkor azt is szeretné elérni a legerősebb kormánypárt irányítója, hogy Miroslav Lajčák a posztján maradjon. A nagy talány úgy hangzik, egyszerre működhet -e ez a két kívánalom. Ezt már nem Fico mondja, hanem a kialakult helyzet veti a fel ezt a kérdést.

A három kormánypárt kiterítette lapjait, mindenki elmondta a magáét. Most majd a külügyminiszteren a sor, hogy eldöntse, mit kezd a kialakult helyzettel. Ahhoz még az is adalékul szolgál majd, hogy a kormány miként viszonyul a parlamentben csütörtökön elfogadott SNS-es anyaghoz.

(sárp)