Gál a greenpeace-esek ügyéről: meglepett a bíróság döntése, de azt tartsuk tiszteletben

2018. december 3. - 15:55 | Belföld

Az igazságszolgáltatás függetlenségének és elfogulatlanságának az érdekében tiszteletben kell tartani a bíróságok döntését. Az államhatalom más szerveinek és a politika szereplőinek semmilyen felhatalmazásuk nincs arra, hogy olyan utasításokat adjanak, amelyek befolyásolhatják a bíróság vagy a bíró döntéshozatalának független eredményét. Gál Gábor hidas igazságügyi miniszter így reagált a Greenpeace aktivistái ellen indított büntetőeljárásra.

Gál a greenpeace-esek ügyéről: meglepett a bíróság döntése, de azt tartsuk tiszteletben
Fotó: tasr

Az igazságügyi miniszternek nem feladata, hogy a bíróságok döntéseit konkrét esetekben kommentálja, illetve hogy beavatkozzon olyan folyamatban lévő ügyekbe, amelyekkel kapcsolatban még folyik a nyomozás. „Polgárként és sokéves gyakorlattal rendelkező ügyvédként azonban azt mondhatom, hogy meglepett az esettel kapcsolatos döntés. Bár a Greenpeace nemzetközi szervezet missziója komoly vita tárgyát képezheti, és a misszió sok esetben a törvénysértés jeleit is mutatja, másfelől sokszor épp az ilyen vakmerő tevékenységükkel sikerült figyelmeztetniük, illetve rákényszeríteniük a kompetens szerveket arra, hogy lépéseket tegyenek olyan problémák megoldása érdekében, amelyek világszinten veszélyeztetik a környezetünket és az emberek egészségét” – közölte Gál.

A Privigyei Járási Bíróság vasárnap 12 Greenpeace-aktivista előzetes letartóztatása mellett döntött, akik november 28-án a nyitranováki bánya egyik tornyán folytattak tiltakozó akciót. Az aktivisták ellen közhasznú berendezés üzemeltetésének a veszélyeztetése és károsítása miatt emeltek vádat. A bíró szerint az ún. előzetes letartóztatás oka, hogy az érintettek továbbra is folytathatnák a tevékenységüket. A bírósági döntés ellen minden vádlott fellebbezett. A jogi képviselőik továbbá elfogultság miatt kifogást emeltek, illetve azt kérték, hogy az esetet egy az érintett régión kívüli bíróság kapja meg.

A bíróság döntését elutasította az ellenzék és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is. A kormányfő más véleményen van a felső-nyitrai szénbányászattal kapcsolatban, mint az aktivisták, és azok a módszerek sem tetszenek neki, amelyekkel az aktivisták kinyilvánítják a véleményüket, de az előzetes letartóztatást szerinte mérlegelni kellene. „Tiszteletben tartom a bíróság döntését, de ahogy abszurdnak tartottam a fiatal filippínó gyilkosának a szabadon engedését, úgy most is nagyon csodálkozom ezen a döntésen” – közölte Pellegrini.

tasr

Címkék: Gál Gábor, Greenpeace