Robert Mistrík lezártnak tekinti az elnökválasztás előtti visszalépésről szóló tárgyalást

2019. február 13. - 16:53 | Belföld

Robert Mistrík államfőjelölt lezártnak tekinti a választások előtti visszalépésről szóló tárgyalásokat. Ezt azután jelentette ki, hogy közzétették a két legutóbbi közvélemény-kutatás eredményét, melyek szerint Mistrík továbbjutna a második fordulóba.

Robert Mistrík lezártnak tekinti az elnökválasztás előtti visszalépésről szóló tárgyalást
Fotó: TASR/Dušan Hein

Zuzana Čaputová döntését, miszerint tovább fog küzdeni, és nem lép vissza az ő javára, nem akarta kommentálni.

„Két új felmérést tettek közzé, melyek szerint bejutnék a második fordulóba. Ráadásul én vagyok az egyedüli, akinek a második körben reális esélye van legyőzni Štefan Harabint és Maroš Šefčovičot is”

– mondta Mistrík, aki szerint egy hónap múlva arról kell dönteni, hogy a Smer-SD jelöltje, Mečiar embere, vagy a tisztesség, a józan ész és a széles politikai spektrum értékeit valló elnök álljon-e az ország élére. Hozzátette: eltökélt szándéka, hogy legyőzze Robert Fico meghosszabbított kezét és Mečiar emberét is.

Mistrík csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Harabin támogatottsága nő.

„Ez kockázatot jelent a demokratikusan gondolkodó választókra nézve”

– jelentette ki.

Igor Matovič, szerdán azt mondta, hogy Čaputovának vissza kellene lépnie. Az OĽaNO vezetője a Focus ügynökség felmérésének eredményeire hivatkozott, melyet az ellenzéki mozgalom készíttetett. Matovič felelősségteljes hozzáállást kért a jelöltektől. Čaputová szerdán bejelentette, hogy egyelőre nem lép vissza.

Az OĽaNO több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt. A felmérés eredménye szerint abban az esetben nyerne demokratikus jelölt, ha Robert Mistrík lenne az, és a második fordulóban Maroš Ševčovičcsal kellene megküzdenie. Ha Šefčovič ellenfele Čaputová lenne, az utóbbi veszítene.

„Támogattam, hogy Čaputová teret kapjon, de ezek a reális eredmények, és a valósággal szembe kell nézni. Šefčovič legyőzné Čaputovát, de Mistríknek van esélye, hogy legyőzze Šefčovičot”

– jelentette ki Matovič a sajtótájékoztatón.

Az említett közvélemény-kutatás eredménye szerint az elnökválasztás első körét Maroš Šefčovič nyerné a szavazatok 20,1%-át szerezve meg, a második helyen Robert Mistrík végezne 17,1%-kal, a harmadikon pedig Zuzana Čaputová 14,4%-kal. A választások második fordulójába Šefčovič és Mistrík jutna tovább.

TASR