Kočnert a felfegyverzett maffiózó, Čongrády kísérhette be a Markízához azzal, hogy ő lesz az új igazgató

2019. szeptember 10. - 12:49 | Belföld

A váltóhamisítási per következő tárgyalási napján délelőtt meghallgatták Zuzana Ťapákovát, a Markíza tévétársaság egykori vezérigazgatóját.

Kočnert a felfegyverzett maffiózó, Čongrády kísérhette be a Markízához azzal, hogy ő lesz az új igazgató
Marian Kočner (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
Mi történt hétfőn Kočner váltóhamisítási perében? - Íme a részletek

Ťapáková a Markíza többi egykori igazgatójához hasonlóan, akik már vallottak erről a bíróságon, megerősítette, hogy egészen addig nemvolt tudomása az állítólagos váltókról, amíg arról a sajtó nem cikkezett. Kifejtette, hogy vezérigazgatóként, társ-ügyvezetőigazgatóként és statutáriusként alá kellett írnia a társaság számvitelét és az éves jelentéseket, a munkájából kifolyólag viszont soha nem szerzett tudomást a váltókról. "A számvitelben nem voltak jelen" - szögezte le.

Beszélt a Marian Kočnerhez fűződő viszonyáról, amit nem épp barátiként írt le. Visszaemlékezett 1998-ra, amikor egy nap "a nyers erő kísérte" Kočnert a Markízához. A tárgyalás egy későbbi pontján Kočner magyarázatot kért erre a megfogalmazásra, mire Ťapáková elmondta, hogy őt már a parkolóban fegyveres személyek várták, majd találkoztak Pavol Rusko irodájában.

"Amikor ott ültünk együtt Pavol Rusko irodájában, akkor önök bejelentették nekünk, hogy az új vezérigazgató Peter Čongrády lesz, aki épp felfegyverkezve ült ott" - fogalmazott.

Emil Klemanič, a szenátus elnöke rákérdezett, miért ült ott Čongrády, Ťapáková pedig azt válaszolta, nem tudja, de mindannyian tudták, hogy akkoriban ő volt a pozsonyi alvilág feje.

Mint mondta, annak idején több kollégája is elhagyta a Markízát, mert nem bírták elviselni a rájuk az ott flangáló fegyveresek által gyakorolt nyomást. Ťapáková elmondta, hogy a Markíza akkori biztonsági emberei is jelezték számára, hogy már Kočnernak dolgoznak.

Ťapáková szavai szerint nem hallott arról, amit Kočner állít, hogy a Markíza akkori igazgatótanácsában helyet foglaló Ernest Valko ügyvéd (akit 2010-ben saját házában lelőttek), tanácsokat adott volna neki a váltók ügyében.

(TASR/Denník N)