Öreg tragacsok a szlovák MiG-ek, és ez már a BBC-nek is feltűnt

2019. szeptember 29. - 08:00 | Belföld

Szombaton este lezuhant egy közülük Aranyosmarót mellett, utoljára 17 éve volt erre példa.

Öreg tragacsok a szlovák MiG-ek, és ez már a BBC-nek is feltűnt
Fotó: TASR-archív
Kapcsolódó cikkek:
Lezuhant egy szlovák MiG-29-es!
Éles lőszer van a lezuhant szlovák MiG-29-esen, a pilóta kórházban

A pilóta szerencsére időben katapultált, és túlélte a balesetet, a nyitrai kórházba szállították. A rendőrség közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint elfogyott a gép üzemanyaga, vagy valamilyen műszaki hiba lépett fel, egyéb körülmények a vizsgálat során erülhetnek ki.

Utoljára 17 évvel ezelőtt, 2002 november 6-án volt rá példa, hogy egy szlovák vadászgép lezuhant. Aznap 20.40-kor egy tervezett esti repülés során két MiG-29-es is lezuhant, miután ütköztek az iglói járásbeli Spišské Tomášovce község kataszterében. Szerencsére lakatlan területre. Mindkét pilóta katapultált, az egyik azonban nem élte túl a balesetet.

A szlovák vadászgépek pilótái tapasztaltak, mindegyikük legalább 40 éves. Szakértők ugyanakkor már régóta figyelmeztetnek a műszaki állapotukra. Andrej Kiska exállamfő korábban felhívta a figyelmet arra, hogy nem is repültek eleget a gépekkel.

A gépek működésével kapcsolatos problémák feltűntek a brit BBC-nek is, különösen az, hogy azok működését 12 orosz technikus biztosítja a sliači reptéren. A műsorukban elhangzott, hogy azok, akik ismerik a hadseregen belüli viszonyokat, állítják, majdnem minden nap előfordul valamilyen probléma a gépek motorjával vagy elektronikus rendszereivel.

Szlovákia jelenleg 12 MiG-29-essel rendelkezik, adott időben azonban ezeknek csak egy hányada képes repülni. A gépek 20-30 évesek. Legkésőbb 2023-ig lecserélik őket amerikai F-16-osokra, melyeket a Pellegrini-kormány vásárolt több mint 2 milliárd euróért. Addig azonban továbbra is az oroszok szervizelik a MiG-eket, és zt az SNS jelöltjei szorgalmazták. Ez a szervizelésegyébként nem olcsó, 177 millió euróba kerül, aminek nagy részét Szlovákia az RSK MiG társaságnak fizeti.

(Denník N)