Folytatódik a parlamenti cirkusz: hiába utasította ki Danko Beblavýékat, nem voltak hajlandóak elhagyni az üléstermet (VIDEÓ)

2020. február 19. - 09:19 | Belföld

Miután Miroslav Beblavý és további ellenzéki képviselők a parlamentben töltötték az éjszakát, szerdán sem voltak hajlandóak abbahagyni az obstrukciót.

Folytatódik a parlamenti cirkusz: hiába utasította ki Danko Beblavýékat, nem voltak hajlandóak elhagyni az üléstermet (VIDEÓ)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke szerdán reggel megnyitotta a rendkívüli ülést, és felszólította Miroslav Beblavýt és társait, Jozef Mihált, Simona Petríket, Viera Dubačovát, Alan Sucháneket és Martin Poliačikot, hogy 9:07 óráig hagyják el az üléstermet. Ők azonban többszöri felszólításra sem voltak hajlandóak megmozdulni, így Dankónak nem maradt más választása, mint holnap reggelre halasztani az ülést.

Danko egyben felhívta a figyelmet, hogy az esetet úgy fogják elkönyvelni, mintha a szóban forgó képviselők második napja igazolatlanul hiányoznának a parlamenti ülésről.

A házszabály értelmében egy képviselőre akár 2000 eurós pénzbírság is kiszabható, ha a mandátumvizsgáló bizottság megállapítja, hogy az illető megzavarta az ülést.

„Más parlamentekből is érdeklődtek a kollégák, hogy mi történik az üléstermünkben. Ha valaki úgy gondolja, hogy ezáltal nagyobb támogatottságot szerezhet, téved” – jelentette ki Danko, hozzáfűzve, hogy egészen mostanáig a távozásra utasított képviselők mindig eleget tettek a felszólításnak.

Beblavý és társai az ülésteremben töltötték az éjszakát, mert meg akarják akadályozni a rendkívüli ülés összehívását.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is felszólította őket, hogy hagyják abba az obstrukciót, ők azonban azt üzenték a miniszterelnöknek, hogy szégyellje magát.

Miroslav Beblavý kijelentette, addig folytatják az ülés blokkolását, amíg szükség lesz rá. Az ellenzékiek kedden is meghiúsították a rendkívüli ülést, miután elfoglalták a pulpitust. A szószékre az ellenzékiek egy tortát is kitettek - ezzel akarták jelképezni Fico és Marián Kotleba "házasságát".

A képviselőknek három törvénytervezetet kell megvitatniuk gyorsított eljárás keretében: a családtámogatások emeléséről, a 13. nyugdíj bevezetéséről és az autópályadíj eltörléséről szóló javaslatot. Az Isztambuli Egyezményről is tárgyalni fognak.

A Smer és az SNS szociális csomagjának elfogadása érdekében összehívott ülés tehát csütörtökön reggel folytatódhat, hacsak újra el nem foglalják a képviselők a szószéket.


(TASR)