Parlamenti választások: Matovičék taroltak, a Híd, az MKÖ és a PS-Spolu sem jutott a parlamentbe! (PERCRŐL PERCRE)

2020. február 29. - 20:30 | Belföld

Este 10 óráig tartott a voksolás az ország történetének legbizonytalanabb kimenetelű parlamenti választásán. Szlovákiában 4,4 millió a választásra jogosult személyek száma, közülük 250 ezer fiatal az első parlamenti választásán vehetett részt. Kövesse velünk a fejleményeket PERCRŐL PERCRE:

Parlamenti választások: Matovičék taroltak, a Híd, az MKÖ és a PS-Spolu sem jutott a parlamentbe! (PERCRŐL PERCRE)
Fotó: TASR

A szavazatok összeszámlálása után valószínűleg az OĽaNO mozgalom fogja megnyerni a választásokat, amely 25,02 százalékon áll. A Smer-SD a második helyre került a szavazatok 18,29 százalékával, a Sme rodina pedig a harmadik helyen végzett 8,24 százalékkal. Ez a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) által közzétett előzetes eredményekből derült ki. A választási részvétel 65,80 százalékos volt.

A parlamentbe az ĽSNS is bejut, amely 7,97 százalékot szerzett, rajtuk kívül pedig még az SaS és a Za ľudí kerül be a törvényhozásba. Az előbbi 6,21, az utóbbi pedig 5,77 százalékos eredménnyel.

A parlamentbe nem sikerült bejutnia a PS-Spolu koalíciónak, amelynek az ehhez szükséges 7 százalékból csak 6,96-ot sikerült megszereznie. A KDH szintén a parlamenten kívül maradt 4,65 százalékkal.

A Magyar Közösségi Összefogás szintén nem lépte át az öt százalékos küszöböt. A párt a szavazatok 3,91 százalékát tudhatja a magáénak. Az SNS 3,16 százalékon végzett, a Dobrá voľba 3,06-on, a Vlasť pedig 2,93 százalékot ért el. A Híd szintén nem járt sikerrel, a szavazatok 2,05 százalékát szerezte meg.

Összességében Matovičnak sikerült a legtöbb preferenciaszavazatot begyűjtenie, összesen 495 126-ot. Őt Peter Pellegrini (Smer-SD) követi 411 254 karikával, majd Robert Fico, a Smer-SD elnöke következik, akit 242 098-an támogattak. A negyedik legtöbb karikát Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke szerezte, az ötödik helyen pedig Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom vezetője végzett.

13:28
Íme, a 150 képviselő, aki most bejutott a parlamentbe

A LISTA persze még változni fog, miután megalakul a kormány, és némelyek abban vállalnak majd szerepet, helyettük pedig mások ülnek majd a parlamentbe.





11:48
Az államfő hétfőn nyilatkozik arról...

...mit tervez!



11:45


11:45
A bejutott pártok elnökei, kivéve Kotlebát, a Markíza műsorában szerepeltek

Igor Matovič tárgyalni fog a kormányalakításról Boris Kollárral is.



10:50
A Statisztikai Hivatal 100%-os feldolgozottság után közölte a választások végeredményét

Hat párt jutott a parlamentbe:



09:35
A magyarlakta járások hátul kullognak a részvételi arány tekintetében

A hét leggyengébb járásban nagyobb számú magyar közösség él, és ezek között van Komárom is. A Szenci az egyedüli, amely (nyilván Pozsony közelsége miatt) bent van az élbolyban.



08:23
Feldolgozottság: 99,89%

A PS-Spolu ráfizet a koalíciós indulásra, így ugyanis 7%-ot kellene elérniük, de ez ilyen feldolgozottság mellett már tulajdonképpen lehetetlen. Az MKÖ 3,91, a Híd 2,05%-ot szerez, nem jut be a KDH és az SNS sem:



08:17
Kik kapták a legtöbb karikát a magyarok közül?

Grendel Gábor, Bárdos Gyula és Menyhárt József az első három, de hol van Bugár, Berényi, Csáky és a PS-Spolu magyarjai? ITT



08:01
Bugár Béla: "Tudom, hogy befejezem"

Videóinterjú a Híd elnökével:



07:39
Egy magyar biztosan bejut a parlamentbe

A legtöbb karikát kapott jelöltek listáját Igor Matovič nyeri, de a Top 10-be befért egy magyar is. KATT



07:17
Így szavaztak az emberek a magyarok lakta déli járásokban

Íme.



06:17
Feldolgozottság: 98,89%

Matovič elérte a 25%-ot, az ĽSNS most ment le 8% alá, a PS-Spolu pedig még mindig araszol felfelé - vagy épp nem jutnak be, vagy épp bejutnak:



06:15
Az MKÖ mindegyik magyarok lakta járásban elpáholta a Hidat

A Híd esetében mindenhol nagyon súlyos az eredmény. De nyilván az MKÖ sem örülhet a sajátjának, hiszen nem jut be vele a parlamentbe.



05:51


05:23
Richard Sulíkot meglepték az előzetes eredmények

Szavai szerint az egyedüli, ami az exit pollok alapján beigazolódni látszik, az Igor Matovič nagy győzelme. Hozzátette, már előre örült a 8%-uknak, de a választók döntöttek, és az ő akaratukhoz kell alkalmazkodni. Az SaS 6%-on áll a vége felé.

Matovič-csal egyelőre nem beszélt, mert elromlott a mobilja, és különben is szerinte a tárgyalásokat egyelőre "nem kell erőltetni".



05:23
Feldolgozottság: 97,28%

Ilyen magas feldolgozottságnál a PS-Spolu és a KDH még mindig a parlamenten kívül:



05:07
Kotleba is gratulált Matovičnak

És azt is mondta, hogy bárkivel leülne tárgyalni...

Már ha ez bárkit is érdekel.





04:59
Feldolgozottság: 95,41%

Részvételi arány: 65,49%



04:56
Az OĽaNO alkotmányos többséget akar, felkéri az együttműködésre Kollárt is, a Smert viszont biztosan nem

Miután az OĽaNO győzelme megingathatatlan, a párt elnöke, Igor Matovič sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, alkotmányos többséget akar a parlamentben. Részletek...


Fotó: TASR



04:55
Úgy néz ki, Matovičnak szüksége van Kollárra

Ahhoz, hogy az OĽaNO kormányt tudjon alakítani, szüksége van a Sme rodina segítségére is.

Az adatok 93 százalékos feldolgozottságánál tartunk, és jelen állás szerint az OĽaNO az SaS és a Za ľudí mellett csak a Sme rodina segítségével tudna kormányt alakítani. Matovičék jelenleg 52 mandátumot kapnának, Sulíkék 12-t, Kiskáék pedig 11-et, ami összeadva 75-re jön ki, tehát még szükségük van Kollárék 17 mandátumára.

Egy kicsit meredek elképzelés, de elvileg számításba jöhet még a ĽSNS is, ugyanis Kotlebáék is 17 mandátumot kapnának, és állításuk szerint az összes parlamentbe jutott párttal hajlandóak lennének tárgyalni. Más kérdés, hogy a többiek részéről nem kölcsönös az érzés…



04:46
Matovič válaszolt Pellegrininek és üzent a magyaroknak

Íme.



04:45
94,53%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 65,44%



04:25
Nem áll jól a PS/Spolu, de akármi lesz, folytatják

"Történjen bármi, folytatjuk" - mondta Michal Truban, a PS/Spolu koalíció elnöke. A koalíció 90% feletti feldolgozottságnál még nincs bent a parlamentben, koalícióként ugyanis nekik 7%-ra van szükségük, pillanatnyilag 6,58%-on állnak.

"Várnunk kell az utolsó szavazatig, ami még egy-két órát eltarthat" - szögezte le, miközben véget ért az eredményvárójuk a pozsonyi Régi Vásárcsarnokban (Stará Tržnica). Szavai szerint azért, mert hajnali négyig bérelték.

A PS/Spolu az exit polloknál a 10%-ot ostromolta, pillanatnyilag kb. 3%-kal állnak a bő 20 ezres mintán mért eredményük alatt. Miroslav Beblavý (Spolu) fel is hívta a figyelmet arra, hogy az exit poll egy dolog, a választási eredmény pedig egy másik.

"Büszke vagyok az együttműködésünkre a PS-Spolu koalíció minden tagjával. Két pártról van szó, melyek másképp akarták csinálni. Meglátjuk, elsőre bejön-e. Szerintem ennek nyoma mindenesetre megmarad" - húzta alá.



04:35
93,73%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 65,41%



04:33
A Dobrá voľba csalódott, de folytatni akarják

Az egykori egészségügyi miniszter, Tomáš Drucker vezette Dobrá voľba csalódott a parlamenti választások eredménye miatt.

A Dobrá voľba 92 százalékos feldolgozottságnál 3,08 százalékon állnak.

„Szeretném megerősíteni, hogy a Dobrá voľba nem egy választási időszakra alapított párt, folytatjuk és igyekszünk elnyerni a bizalmat" - fogalmazott Drucker.



04:30
"A maffiával nem tárgyalunk"

- felelte Igor Matovič arra az újságírói kérdésre, mit válaszolna Peter Pellegrini kormányfőnek, aki nem zárta ki az együttműködés lehetőségét az OĽaNO-val.

"Feltételezem, hogy amikor Pellegrini ezt a kijelentést tette, a Smer székházában már jócskán iszogattak. Üdvözlöm Peťo Pellegrinit, a válaszom, hogy semmi esetre sem" - tette hozzá



04:27
Feldolgozottság: 92,58%

Részvételi arány: 65,31%



04:21
Matovič, Pellegrini és Fico nevét karikázták a legtöbben

A legtöbb karikát az OĽaNO elnöke, Igor Matovič kapta – az adatok 90 százalékos feldolgozottságánál 405 600-at.

A második helyen Peter Pellegrini (Smer-SD) áll 345 599 begyűjtött szavazattal, míg a harmadikon a Smer-SD elnöke, Robert Fico, akire összesen 202 296-an szavaztak.

Ami a magyar érdekeltségű pártokat illeti, Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője kapta a legtöbb szavazatot (34 731). Menyhárt József nevét 26 789-en karikázták, Bugár Béláét pedig 25 513-an. Részletek...



04:20
Kotleba gratulált Matovičnak

A ĽSNS elnöke jó eredménynek tartja a pártja által elért 8 százalékot. „A nagyszabású antikampányt követően, amelyet a pártunk ellen folytattak, ez egy nagyon jó eredmény” – mondta Kotleba, majd hozzátette: az összes bejutott párttal hajlandóak lennének tárgyalni.



04:14
Feldolgozottság: 91,13%

Részvételi arány: 65,25%



04:08
Alojz Hlina, a KDH elnöke is bejelentette lemondását

Bugár Béla után a KDH elnöke, Alojz Hlina is bejelentette a lemondását. A KDH 90 százalékos feldolgozottságnál 4,71 százalékkal a parlamenti küszöb alatt áll.



04:06
Feldolgozottság: 89,37%

Részvételi arány: 65,2%



04:00
A Dunaszerdahelyi járásban tarolt az MKÖ!

A szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottságánál mutatjuk, hogyan szavaztak a Dunaszerdahelyi járásban. Részletek...



03:55
Feldolgozottság: 87,24%

Részvételi arány: 65,14%



03:50
Érsek szerint Dél-Szlovákiában többen az OĽaNO-ra szavazhattak

A dél-szlovákiai választók talán határozatlanok voltak, és többen az OĽaNO mozgalmat választhatták, jelentette ki Érsek Árpád, a Híd listavezetője a parlamenti választások részeredményeire reagálva. Érsek elfogadja a választók akaratát, bár ez az eredmény a párt számára csalódás.

„Többet vártunk, hiszen ebben a kormányban is elég sok mindent elértünk, már ami a déli járásokat illeti” – mondta Érsek.

„Időre van szükségünk, hogy az emberek átértékelhessék, mi is történt az elmúlt kormányzás alatt, amely egyébként nem volt a szívügyünk” – fogalmazott a listavezető, hozzátéve: a választóknak látniuk kell azt is, a következő kabinet mit fog tudni tenni a déli régiókért.



03:45
85,36%-os feldolgozottságnál a részvételi arány elérte a 65%-ot:

Részvételi arány: 65,01%



03:36
Pellegrini nem zárta ki, hogy tárgyalna Matovičcsal az esetleges együttműködésről

Peter Pellegrini, a Smer-SD listavezetője gratulált Igor Matovičnak, az OĽaNO vezetőjének a választási győzelméhez.

"Soha ne mondd, hogy soha" - így Pellegrini a Matovičcsal való együttműködésről, ugyanakkor valószínűbbnek tartja, hogy a Smer ellenzékbe vonul. Bővebben...



03:35
82,76%-nál tart a feldolgozottság:

Részvételi arány: 64,98%



03:27
Bugár már fel is hívta Menyhártot

Bugár Béla betartotta korábbi ígéretét, telefonon beszélt Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével. "Megegyeztünk, hogy majd egyeztetünk" - mondta a Pareméternek Menyhárt. Az MKP elnöksége hétfőn értékeli a választási eredményt, nem kizárt, hogy Menyhárt József - Bugárhoz hasonlóan - felajánlja lemondását a pártelnöki posztról.



03:25
Visszafogott várakozás zajlott a PS/Spolunál

A koalíciónak 80 százalékos feldolgozottságnál 0,8 százalék hiányzik a parlamentbe jutáshoz.



03:24
79,95%-os feldolgozottságnál már nem történnek egetrengető változások:

Részvételi arány: 64,88%



03:22
Igor Matovič az egyre ritkuló vendégsereg között sétál, osztogatja a szelfiket, még egy táncot is járt az idősebbik lányával.

A nagyszombati sportcsarnok már félig kiürült.



03:19
Miután 70-en felüli feldolgozottságnál biztossá vált, az MKÖ sem jut be a parlamentbe, véget is ért az eredményváró

Az MKÖ-lista 74 százalékos feldolgozottságnál a parlamenti küszöb alatt van. Már nem várható sajtótájékoztató sem, egyedül Simon Zsolt van az újságírók között.



03:13
77,04%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,76%



03:09
Bugár Béla benyújtja a lemondását!

Miután a Híd több mint 70 százalékos feldolgozottságnál mindössze 2,17 százalékon áll, a párt elnöke, Bugár Béla bejelentette lemondását.

Bugár egyúttal hozzátette, még ma felhívja az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet, hogy átvegyék a felmerülő legfontosabb kérdéseket.



03:04
74%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,71%



03:02
Forró Tibor, a PS/Spolu magyar platformjának képviselőjelöltje:

„Gyakorlatilag erre számítottunk, az előző hónapban nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki pártoknak sikerül kormányt váltaniuk, ez beigazolódott, és az, hogy van értelme kiállni a fasiszták ellen akár csendes tüntetésben is az ország minden pontján, az felnyitja az emberek szemét, hogy a gyűlölet nem út. És amit már fejtegettünk az elmúlt hónapokban, hogy ha így alakul a helyzet, és a magyar részvétel nem fog növekedni, akkor nagy eséllyel egyik magyar párt sem fog bejutni a parlamentbe. Mi továbbra is komolyan gondoljuk, hogy a PS magyar platformja lesz a szlovákiai magyarság érdekképviseletének a jövője, és nyitottak vagyunk a tárgyalásokra" - nyilatkozta a Paraméternek Forró Tibor, a PS/Spolu magyar platformjának képviselőjelöltje.



02:55
Az MKÖ maradék közönsége Bugár Béla sajtótájékoztatóját nézi



02:54
Pellegrini Matovičról:

„Feltételezem, nem gondolják, hogy ez az ember megváltozott egy nap alatt. Érdekelni fog bennünket, hogy Matovič hogyan birkózik meg ezzel a fontos feladattal” – jelentette ki Pellegrini.



02:53
69,95%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,59%



02:46
Pellegrini máris gratulált Igor Matovičnak

Az OĽaNO 65 százalékos feldolgozottságnál jócskán elhúzott a Smer-SD elől.



02:45

„Matovič valószínűleg gesztust fog tenni a magyarok felé, de itt be is fejeztük, előrelépés nem várható a kisebbségi ügyek terén. Morzsákat dobhat a kisebbségek felé, de ennyi lesz” – véli Sólymos.



02:44
65,58%-nál tart a feldolgozottság:

Részvételi arány: 64,45%



02:40
56 százalékos feldolgozottságnál Nagy József még bízik az MKÖ bejutásában

Nagy abban bízik, hogy a déli régiók eredményei csak később érkeznek be a központba.

Az MKÖ 4,58 százalékon áll. „Szerintem még van esély, abból kiindulva, hogy magyar és magyar érzelmű választók aránya legalább 9,5 százalék Szlovákiában – mondta a Paraméternek Nagy. – Ha délen meglesz az átlagos részvétel, akkor az meg fog mutatkozni az eredményünkön. Annyit nem vihetett el tőlünk az OĽaNO.”

Úgy véli azonban, hogy összefogásra szükség van akkor is, ha bejut az MKÖ, akkor pedig még inkább, ha nem. „A jövő szempontjából létre kell hozni egy olyan összefogást, amit egy társadalmi szervezetre, akár a Magyarok Kerekasztalára lehet alapozni” – véli Nagy. Szerinte egy platformizált közös pártra lenne szükség, ami kifelé egységet mutat, belül viszont lehetőséget ad a vitákra.



02:35
Zuzana Čaputová államfő és Matovič már beszéltek telefonon, és egy találkozót is egyeztettek

Az előzetes tervek szerint a köztársasági elnök hétfőn vagy kedden találkozna a parlamenti választások minden bizonnyal győztes pártjának vezetőjével.

„A végeredményekre vár, akárcsak mi” – mondta Matovič arra reagálva, hogy miről beszéltek.

A választások utáni tárgyalásokra várhatóan még vasárnap sor kerül. Matovič megerősítette, hogy már hívta őt például a Za ľudí elnöke, Andrej Kiska is.



02:33
61,35%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,46%



02:28
"Kudarc ez a választás minden szlovákiai magyar számára...

...Mindenkinek el kell gondolkodni azon, mi a felelőssége. Aki másként akarja interpretálni, az sumákolás" - tette hozzá Sólymos László (Híd).



02:24
"Csak az együttműködés biztosíthatja be a parlamenti képviseletet" - így még mindig Sólymos

"A választások igazolták, a régiónknak reális képviselete akkor lesz, ha az igazi együttműködés létrejön. Ez a törvényszerű jövő, nincs más út. A pártokon belüli erők elosztásást sem lehet figyelmen kívül hagyni. Félre kell tenni a sérelmeket, aki pedig ezt nem tudja megtenni, annak félre kell állni" - nyilakozta a Paraméternek Sólymos László.



02:23
56,21%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,39%



02:17
Truban szerint Matovičéknak hatalmas mandátumuk lesz

Michal Truban, a PS/Spolu elnöke szerint Matovičon múlik majd, hogy fog kinézni az új kormány.

50 százalék feletti feldolgozottságnál a PS/Spolu 5,63 százalékon áll, koalícióként azonban legalább 7 százalékra lenne szükségük ahhoz, hogy a parlamentbe jussanak.


Fotó: TASR



02:14
51,66%-os feldolgozottságnál 6-ra nőtt a küszöböt átlépő pártok száma:

Részvételi arány: 64,20%



02:08
Pellegrini felajánlja a lemondását, ha beigazolódik a Smer gyenge eredménye

Peter Pellegrini, a Smer-SD listavezetője felajánlja a lemondását a párt alelnöki posztjáról, ha 15% körüli lesz a választási eredmény. Részletek...



02:03
47,31%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,12%



01:56
43,14%-os feldolgozottságnál alábbhagy az MKÖ lendülete:

Részvételi arány: 63,96%



01:50
A jelenlegi állás szerint négy párt jutna a parlamentbe

Az OĽaNO a Sme rodinával tudna kormányt alakítani - a két pártnak ugyanis összesen 79 mandátuma lenne.



01:47
Rigó Konrád: A magas részvételi arány hatalmas felhatalmazás és hatalmas felelősség is

"Gratulálok mindenkinek, aki sikerrel szerepelt ma a választásokon és remélem, hogy jó irányba viszi majd az új kormány az országot tovább. Egyben nagyon sajnálom, hogy egy alapvetően a nemzetiségek és kisebbségek jogaiért dolgozó párt, a Híd, ma kiesett a parlamentből és vele együtt megszűnt az erős magyar parlamenti és kormányzati érdekképviselet is Szlovákiában. Az én célom, a mi célunk, az volt, hogy ez ne így legyen. A folytatást, a parlamenti jelenlétet, akár egy széles szövetség révén is jónak láttam. Másoknak az is elég volt, ha mi nem folytatjuk. Egy történet vége egyben egy másik elejét is jelenti. Több út áll előttünk. Mindenkinek van min gondolkodnia" - nyilatkozta a Paraméternek Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára.



01:46
38,11%-os feldolgozottságnál tovább erősödik az MKÖ:

Részvételi arány: 63,78%



01:41
Az OĽaNO - Sme rodina - KDH trió alkothatna kormánykoalíciót

Jelen állás szerint az OĽaNO, a Sme rodina és a KDH alkothatna kormánykoalíciót, ugyanis a három párt összesen 83 mandátummal rendelkezne (53, 19, 11). A Smer Kotlebáékkal együtt is csak 65 mandátumot (46, 19) tudna összehozni.



01:34
Remek hangulat uralkodik a leendő kormányfő, Igor Matovič pártjának eredményváróján

A talpalávalót a frappáns nevű "Muzikanti" zenekar szolgáltatja.



01:33
33,74%-os feldolgozottságnál 4% fölött az MKÖ:

Részvételi arány: 64,04%



01:27
29,65%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 63,94%



01:25
Matovič biztos, ami biztos alapon már körbetelefonált

Az OĽaNO elnöke már felhívta az összes demokratikus párt vezetőjét, és meghívta őket Nagyszombatba. „Megpróbáljuk létrehozni a lehető legjobb kormányt, amelyet Szlovákia kaphat, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkozzanak” – hangsúlyozta az OĽaNO elnöke.

Matovič Boris Kollárt is felhívta. Ezzel kapcsolatban elmondta: a cél az alkotmányos többség megszerzése, ezért vele is számol.

Az OĽaNO elnöke a tárgyalások előtt nem szabott semmilyen előzetes feltételeket, szerinte felelőtlenség lenne mindjárt az elején akadályozni a megegyezést. Részletek...



01:20
Az Összefogás fiatal szimpatizánsai egy, az MKP székházhoz közeli szórakozóhelyen várják az eredményeket



01:14
Érsek Árpád: kíváncsiak vagyunk, lesz-e politikai akarat a folytatásra, és mi lesz tovább



01:13
25,55%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 64,04%



01:04
21,75%-os feldolgozottságnál az OĽaNO már 2%-ot ver a Smerre:

Részvételi arány: 64,07%



00:59
Az SaS elnöke, Richard Sulík már most elégedett



00:58

Forrás: DenníkN



00:55
Az OĽaNO képviselője, Grendel Gábor az előzetes eredményekről:



00:53
18,15%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 63,77%



00:43
Ravasz Ábel: A Híd számára nagy csalódás az exit poll eredménye

Ravasz szerint a gyenge előzetes eredmény részben annak tudható be, hogy Dél-Szlovákiában alacsony volt a részvétel.
Részletek...



00:42
15,38%-os feldolgozottságnál egyre nő a különbség az OĽaNO és a Smer között:

Részvételi arány: 63,64%



00:38
Nagy József is megérkezett az MKP székházába, ikonikus pulcsiját ezúttal sem hagyta otthon



00:35
10 százalékos feldolgozottságnál sem túl rózsás a Híd részeredménye, de a mulatási kedv nem lankad



00:34
A Híd pizzériás eredményvarójáról eltűntek a politikusok az irodáikba,...

...egyedül Rigó Konrád kulturális államtitkár maradt a helyszínen.



00:33
11,85%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 63,89%



00:27
Nem biztos, hogy jó ötlet volt kitöltött szavazólappal szelfizni

Mutatjuk, miért.



00:22
9,03%-os feldolgozottságnál az OĽaNO átvette a vezetést:

Részvételi arány: 63,64%



00:20
Nemcsak Simon, hanem a nyárasdi polgármester, Bacsó László is saját gyümölccsel érkezett az eredményváróra

Csak a halmazállapot különbözik.



00:18
Igor Matovič a pódiumra hívta Milan Kňažkót és Ján Budajt,...

...a bársonyos forradalom két ikonikus szereplőjét, valamint Anna Remiášovát, a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Robert Remiáš édesanyját. Megköszönte nekik, hogy 30 évvel ezelőtt harcoltak a kommunizmus, majd a mečiarizmus ellen, a jelenlévő közönségnek pedig, hogy

"a mai napon harcba indultak a ficizmus ellen."



00:13



00:12
6,81%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 63,16%



00:10
Íme a B-52 Simon Zsolt-módra:



00:09
Parlamenti választások: Nagyon magas részvételt jósolnak

A szombati parlamenti választások különlegessége valószínűleg a magas részvétel lesz. Ezt Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke jelentette ki a szavazóhelyiségek bezárása után. Bővebben...



00:07
Bugár szerint OĽaNO elnökére óriási felelősség fog hárulni

„Azt mondom, az első biztosan Matovič lesz. Óriási lesz a felelőssége, stabil kormányt kell létrehoznia, és teljesíteni azt, amit megígért. Mi teljesítettük, amit megígértünk” – jelentette ki újságírók előtt Bugár.

„Erős az, aki fel tud állni azután is, hogy elbukott, és mi ezt már x alkalommal bizonyítottuk. És még nem buktunk el” – fűzte hozzá.



00:05
Pellegrini csalódott lesz, ha beigazolódnak a becslések

A kormányfő és a Smer-SD listavezetője, Peter Pellegrini már sejti, hogy mi lesz a választások eredménye. Bővebben...



00:04
4,78%-os feldolgozottságnál:

Részvételi arány: 63,4%



00:00
Matovič nyilatkozatát egyébként jeltolmács fordította halláskárosultak részére



23:58
Matovič Szlovákia egyik legjobb kormányát akarja megalakítani

"Azt a kétmillió választót akartuk megszólítani, akik elvesztették illúziójukat a szlovákiai politikával kapcsolatban. A demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel együtt célunk Szlovákia eddigi legjobb kormányának megalakítása" - nyilatkozta az OĽaNO elnöke.



23:56
A Hídnál az exit poll-eredmények ellenére nótázás vette kezdetét



23:52
2,88%-os feldolgozottságnál:



23:47
Bárdos: Várhatóan nem lesz 5 százalék, tényleges összefogás kell

„Meg kell várni a végleges eredményeket, de nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy sok magyar szavazott Igor Matovičra és más szlovák pártokra. Olyat is hallottam, hogy nem szavazunk se rátok, se a Hídra, mert akkor lesz itt valami, ha egyikőtök se kerül be” - nyilatkozta Bárdos a Paraméternek. – Az exit poll alapján nagy a valószínűsége annak, hogy ebből nem lesz 5 százalék.”

Szerinte csakis összefogva van esélyük a magyar pártoknak. „Nem lehet egymással szemben indulni, annak nem lesz eredménye – jelentette ki Bárdos. – Országos megmérettetésen egy közös listát kellene állítani, de nem mindegy, hogy hogyan. Az nem elfogadható, ahogy ehhez a Híd viszonyult, olyan embereket az első helyekre tenni, akik vállalhatatlanok, ezt így nem lehet.” Szerinte akkor sem lett volna meg az 5 százalék, ha olyan feltételekkel kötnek megállapodást, ahogyan azt a Híd javasolta.



23:44
Menyhárt József és felesége is fotózkodik



23:43
1,51%-os feldolgozottságnál továbbra is a Smer vezet:



23:37
Az MKÖ képviselőjelöltjei bizakodva, vidáman szelfizgetnek, fényképezkednek



23:35
Sólymos szerint csak az együttműködés felé vezető út járható

Sólymos László portálunknak elmondta, az exit poll eredménye által jelzett trend érezhető volt kb. háromnegyed éve, a kormány működése rányomta a bélyegét az eredményre, majd a hivatalos végeredmény után ki kell találni, mi lehet a következő lépés. Sólymos véleménye az, hogy meg kell találni az együttműködéshez vezető utat.



23:32
Matovič szerint ezek a választások azokról szóltak, akik mostanáig nem választottak

"A kampányunk során a lehető legnehezebb utat választottuk: azoknak a kegyeit igyekeztünk megszerezni, akik nem választottak. Sikerült felébresztenünk az elvó sárkányt, azt a több mint kétmillió embert, akiket mostanáig nem érdekelt a választás" - mondta Igor Matovič.



23:30
Simon Zsolt nyilatkozott a Paraméternek



23:28
Az MKÖ eredményváróján is Matovičot figyelik



23:27
Mózes Szabolcs (MKÖ) szerint meg kell várni az eredményeket

„Az exit poll is csak egy felmérés, a 3,8-tól kicsit messzebb van az öt százalék, de én bízom benne, hogy meg lehet az 5 százalék is. Nagyon sok függ majd a részvételtől” - mondta Mózes a Paraméternek. – Ha a szlovák vidékeken magasabb lesz a részvétel, akkor az problémát jelenthet.” Az eredmény azonban szerinte azt igazolja, hogy az MKÖ-nek volt nagyobb esélye a bejutásra.



23:32
0,80%-os feldolgozottságnál:



23:25
Matovič az exit poll eredményére reagálva többek között a szlovákiai magyaroknak is megköszönte a részvételt és a szavazatokat



23:23
MEDIAN-exit poll: Az OĽaNO toronymagasan vezet a Smer előtt, közel a küszöbhöz az MKÖ

A közszolgálati televízió számára készített Median-exit poll eredménye szerint a parlamenti választásokat az OĽaNO nyerte 25,3 százalékkal.

A Smer csak a második helyre futott be 13,9 százalékkal, harmadik a PS/Spolu koalíció és a ĽSNS 8,8-8,8 százalékkal.

Őket követi a Sme rodina (7,5 százalék), az SaS (6,4 százalék) és a Za ľudí (5,6 százalék). A parlamentbe utolsóként jutna a felmérés szerint a KDH 5 százalékkal.

A Median-exit poll szerint a parlamenti küszöb alá csúszott az MKÖ 4,4 százalékkal, az SNS 3 százalékkal és a Dobrá voľba 2,9 százalékkal. A Híd 2,8 százalékon áll a felmérés szerint, Harabinék pedig 2,7 százalékon. A többi párt nem érte el az egy százalékot sem. Részletek...



23:23
0,23%-os feldolgozottságnál az MKÖ 10%-on!



23:15
 Itt az első részeredmény!

0,03%-os feldolgozottságnál, ami még nem sok mindent jelent:



23:07
Az exit pollra nem reagál Bugár Béla

Ha lesznek tényleges eredmények, azt kommentálja majd. „Várjuk meg az eredményeket, nyugalom“ – nyilatkozta röviden a pártelnök.



23:06
EXIT POLL: Matovičék taroltak, küszöb alatt az MKÖ és a Híd

Az exit poll szerint az OĽaNO végzett az első helyen 25,8 százalékkal, jócskán megelőzve a Smert, amely a második lett 14,9 százalékkal.

A felmérés harmadik helyén a PS/Spolu koalíció végzett 9,7 százalékkal. Az SaS 8,3 százalékot szerzett, a Za Ľudí 7,8-at, a Sme rodina 7,5-öt, a ĽSNS pedig 6,5-öt. Az exit poll szerint 5,1 százalékkal éppen, hogy bejutna a KDH.

A Híd és az MKÖ azonban a küszöb alatt végzett: Menyhárték 3,8, Bugárék pedig csupán 2 százalékot kaptak.

Bővebben...



23:05
Az MKÖ eredményváróján gőzerővel figyelik a Markízát, milyen eredményt mutat az exit poll


22:59
Megérkezett Igor Matovič az OĽaNO eredményvárójára.


22:57
Matovičra várva a jelenlévők azzal múlatják az időt, hogy mókás jelmezekbe öltözve fényképezkednek.



22:56
Menyhárt József, az MKP elnöke is megérkezett

A Markíza televízió vak exit pollja alapján bizakodó. „A déli régióban folyt mozgósítás alapján ez még jó eredmény is lehet. Én biztosra veszem, hogy küszöb fölött lesz az MKP” - mondta a Paraméternek Menyhárt. Információi szerint a déli településeken 60 százalék körüli volt a részvétel.



22:55
A választások menete viszonylag nyugodt volt, de akadtak kisebb-nagyobb problémák

Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke elmondta: a szombati parlamenti választások legsúlyosabb problémája az, hogy öt szavazóhelyiségben meg kellett hosszabbítani a szavazást. Bővebben...



22:52
Az SaS-nál bíznak benne, hogy a név nélküli exit pollon a pártjuk több mint 8%-ot szerzett.

A listán ötödikként induló Jana Cigániková abban reménykedik, hogy a párt több mint 9%-ot szerzett.



22:50
Rosszul lett egy nő a szavazóhelyiségben, mentőt kellett hívni

Részletek...



22:47
Michal Vašečka szociológus szerint az exit poll első helyén lévő párt akár 55-60 mandátumot is szerezhet.

Most már csak az a kérdés, hogy melyik az?



22:42
Bugár Béla szerint a részvételi arányon nagyon sok múlt,...

...és az exit pollok számait pártok megnevezése nélkül nincs értelme kommentálni.



22:40
Érsek Árpád azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Híd "késhegyen táncol"



22:38
Komáromban adta le szavazatát egy folklóregyüttes 20 tagja

A Slovenskí rebeli folklórcsoport a komáromi 31-es számú szavazókörzetben adta le voksát népviseletben.


Fotó: TASR



22:37
Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke bízik benne, hogy pártja listája szerepel a 8. helyen a Markíza grafikonján,...

...vagyis abban, hogy 5,1 százalékot kapnak.



22:35
Lassan megtelik az OĽaNO eredményvárójának helyszíne

Igor Matovič a szervezők szerint 23:00 órakor érkezik, majd értékeli az exit poll eredményét.



22:30
Híd: Megérkezett Bugár Béla pártelnök és Érsek Árpád listavezető is.



22:28
Kotlebáék megválogatták, hogy ki vehet részt az eredményvárójukon

A ĽSNS eredményváróján nem vehet részt akárki: több hírportál képviselőit, köztük a DenníkN-t sem engedték be, holott teljesítették az akkreditáció minden feltételét. Ondrej Ďurica, a párt szóvivőjének elmondása szerint ez a ĽSNS vezetőségének döntése – az újságírókat kiválogatták.



22:24
Megérkezett Nagyszombatba Jaroslav Naď, az OĽaNO árnyékkormányának védelmiminiszter-jelöltje.

„Bízom benne, hogy a demokratikus ellenzék közösen képes lesz létrehozni egy demokratikus, szakértőkből álló kormánykoalíciót, amelyik kitart négy évig. Úgy érzem, harminc évvel a bársonyos forradalom után itt az idő, hogy Szlovákiának olyan kormánya legyen, amelyben nincsenek volt kommunisták” – mondta az újságíróknak, miután belépéskor az ő homlokának is hőmérőt szegeztek a szervezők.



22:20
A "nagyágyúk" közül még senkit nem találni a Híd eredményváróján



22:17
A Híd eredményváróján már húzzák a talpalávalót

A Híd eredményváró főhadiszállásán, a pártszékház alatti Ciao pizzériában gyülekeznek a vendégek, a hangulatfelelősök húzzák a talpalávalót.



22:14
Az exit poll fantomeredményei:

A Markíza nyilvánosságra hozta az exit poll eredményeit, de a pártok nevei nélkül. Ez alapján 8 párt jutna be a parlamentbe.

A felmérésben az első párt 25,8 százalékot szerzett, a második 14,9-et, a harmadik pedig 9,7-et. A további pártok eredményei: 8,3 százalék, 7,8 százalék, 7,5 százalék, 6,5 százalék és 5,1 százalék.


Forrás: DenníkN



22:10
MKÖ: Simon is berobogott

Megérkezett Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, pártja néhány képviselőjelöltjével együtt.



22:07
Matovičék megmérik az eredményváróra érkezők testhőmérsékletét!

Az OĽaNO képviselői 22:00 órakor megnyitották a nagyszombati sportcsarnok kapuit. A szervezők a koronavírustól tartva megmérik a belépők testhőmérsékletét.



22:03
Matovičék tíz óra előtt néhány perccel még csak a színpadot építették

Nagyszombatban megadta a módját az OĽaNO az eredményvárásnak, a helyi sportcsarnokba a független személyiségeken kívül az egyszerű embereket is várják. Aki akart, előre bejelentkezhetett. Tíz óra előtt néhány perccel még csak a színpadot építették.



22:02
Helyzetjelentés az MKÖ eredményvárójáról:

A pártvezetők közül háromnegyed tízkor csak Mózes Szabolcs, a Magyar Közösségi Összefogás elnökével lehet találkozni a Magyar Közösség Pártja székházában, Pozsonyban, ahol az MKÖ a hivatalos eredményvárót tartja.

A listavezető Bárdos Gyulát csak 11 órára várják, amikor bezár az utolsó választási helyiség is. Menyhárt József, az MKP elnöke sem érkezett még meg. Egyelőre még csak gyülekeznek a párt képviselőjelöltjei is.



22:00
A legtöbb településen bezártak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a szavazatszámlálás!

Néhány település kivételével 22 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Részletek...



21:53
Részeg hajléktalan randalírozott egy választóhelyiségben

Szombaton délelőtt apró incidens történt Pozsony Károlyfalu (Karlova Ves) városrészének egy szavazókörzetében. Bővebben...



21:10
Selmecbányán megesik, hogy egyszerre 25 szavazó sorakozik

Selmecbányán (Banská Štiavnica) sincs hiány a választói igazolvánnyal szavazó kirándulókból, ellepték a városházán kialakított szavazóhelyiséget, előfordul, hogy egyszerre 25-en várakoznak, hogy leadhassák a voksukat.

Katarína Pištová, a szavazóbizottság elnöke elmondta, a választói igazolvánnyal szavazók között többségben vannak a fővárosiak, akiknek kedvenc hétvégi célpontja Selmecbánya. „A következő választásra már négy szavazófülkét fogunk felállítani, kettő egyszerűen nem elég” - tette hozzá.



21:08
Először szavaznak városlakóként a naszvadiak

Naszvad várossá nyilvánítása óta az első választást tartják a településen. Bővebben...



20:52
A Lévai járás két településén 22.30-ig fognak szavazni

Technikai problémák miatt fél órával meghosszabbították a szavazást. Bővebben...



20:30
Este 11-ig semmilyen eredményt nem kaphatunk a választásokról

A legtöbb szavazóhelyiségben 22 órakor elkezdik a szavazatszámlálást, annak ellenére, hogy néhány helyen tovább lehet szavazni. Ezért a tájékoztatási moratórium 23 óráig lesz érvényben. A szavazást két haláleset miatt hosszabbították meg az érintett szavazókörzetekben.

A választás hivatalosan csak akkor ér véget, ha bezár az összes szavazóhelyiség.



20:19
Fegyverrel ment szavazni egy részeg fickó

Részletek...



20:07
Gašparovič nem emlékszik ilyen feszült választás előtti légkörre

Ivan Gašparovič volt államfő szerint minden választás kulcsfontosságú, de azt mondja, nem emlékszik még ilyen feszült, ideges választási hangulatra sem a politikusok, sem a szavazópolgárok körében.



19:56
A szavazóhelyiségben tudta meg egy férfi, hogy "hajléktalan" lett

Több kuriózumszámba menő eset is történt a választás során a főváros Ružinov városrészében. Részletek...



19:41
Komáromban már 50 százalék felett a részvételi arány, Udvardon is folyamatosan érkeznek a szavazók

Bővebben...


Fotó: Cséfalvay Á. András



19:18
Dunatőkésen, Nagyudvarnokban és Pódafán is magasabb a részvételi arány, mint négy éve

További csallóközi településeken jártunk, hogy kiderítsük, milyen a választói kedv, nagyobb-e az érdeklődés a választások iránt, mint négy évvel ezelőtt. Összefoglalónk...



19:04
Ilyen időnk lesz a választások éjszakáján

Érdemes alaposan felöltöznie, aki az esti órákban veszi irányba a szavazóhelyiséget. Bővebben...



18:56
Magával vitte a szavazólapokat egy választó!

A Kassa-vidéki járásban fekvő Jánokon (Janík) magával vitte a fel nem használt szavazólapokat egy választó, a helyi bizottsági tagok felszólítása ellenére sem volt hajlandó bedobni azokat az erre kijelölt dobozba. Részletek...



18:18
Bilincsben vittek be a rendőrök egy őrizetest szavazni Pozsonyban

Kuriózumszámba menő dolog történt a fővárosban, az egyik ružinovi választóhelyiségbe bilincsben vittek be a rendőrök egy őrizetbe vett férfit. Bővebben...



17:58
Az ország északi részén is jócskán van érdeklődés a szavazás iránt

A Szepességben is zavartalanul folyik a választás és nagy a szavazókedv. Részletek...



17:15
Így szavaznak az emberek a Dunaszerdahely környéki falvainkban

Úgy tűnik, a csallóközi falvakban is megnőtt a szavazási kedv. Portálunk körülnézett, hogy milyen a választási hangulat Csallóközkürtön, Vásárúton, Felsővámoson, Pozsonyeperjesen és Tallóson. Bővebben...


Fotó: Paraméter



15:36
A tőketerebesi roma telepen olyan szavazók is leadták a voksukat, akik nem tudnak írni és olvasni

„Sok olyan ember van itt, aki nem tud írni, olvasni, de ha szavazni akarnak, azt maguknak kell megoldani valahogy, mi nem segíthetünk nekik a szavazólap kitöltésében” - mondta Marta Simanová, a 3-as számú szavazókör választási bizottságának elnöke.



14:59
Pozsonyban brutálisan magas a részvétel, Nyitrán sem panaszkodhatnak

Részletek...



14:58
A parlamentbe készülő releváns pártok vezetői szombat délig szinte kivétel nélkül már a választási urnákhoz járultak.

Összefoglalónk fotókkal: Így a legmenőbb szavazni



13:24
Szombat délig már a Magyar Közösségi Összefogás legfontosabb emberei is leadták szavazatukat.

Az MKÖ vezető politikusai mind máshol voksoltak. Részletek...


Fotó: TASR



13:11
VÁLTOZÁS: Két szavazókörben este 11-ig tart a választás!

Két szavazókörben egy órával meghosszabbították a szavazást. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az érintett választóhelyiségekben halálesetek történtek - hirtelen rosszullét következtében Nagykürtösön (Veľký Krtíš) a választási bizottság egyik tagja, Besztercebányán pedig egy szavazó veszítette életét.

Ez azt eredményezi, hogy hiába ér véget a legtöbb helyen a választás este 10-kor, 11-ig tilos lesz nyilvánosságra hozni a választási eredményeket és az exit poll felmérések adatait.



12:21
Čaputovának sorakoznia kellett, hogy szavazhasson

Zuzana Čaputová államfő délelőtt 11 óra körül adta le szavazatát a lakhelyéhez tartozó bazini (Pezinok) szavazókörben.


Fotó: TASR



11:57
Schuster: Minél nagyobb a demokrácia, annál rosszabbak vagyunk

Rudolf Schuster volt államfő leadta szavazatát Kassán. Azt mondta, ezúttal elég sokáig gondolkodott azon, hogy kire voksoljon. Emlékeztetett arra, hogy meg kell változtatni a választási rendszert.



10:53
Hiába gyűröd, piszkolod, vagy firkálod össze, érvényes a szavazatod!

Egyértelműnek kell tennie azonban, hogy kire voksoltunk. Részletek...



10:44
Bugár Béla és Érsek Árpád közösen szavaztak

A parlamenti választások alkalmából szombat reggel kilenckor az urnához járultak a Híd vezető politikusai. Bővebben...


Fotó: TASR



09:36
Meghalt a választóhelyiségben egy bizottsági tag

Tragédiával vette kezdetét a választás Nagykürtösön (Veľký Krtíš). Részletek...



07:10
Nemcsak szökőnap van ma, hanem parlamenti választás is

A legfontosabb tudnivalók a parlamenti választásokról egy helyen.



(parameter)