KORMÁNYALAKÍTÁS: Kollár a parlament elnöke akar lenni, Kiskának és a többi leendő partnerének is odaszúrt egyet

2020. március 3. - 14:44 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden harmadikként a Sme rodina elnökét, Boris Kollárt fogadta az elnöki palotában.

KORMÁNYALAKÍTÁS: Kollár a parlament elnöke akar lenni, Kiskának és a többi leendő partnerének is odaszúrt egyet
Fotók: Cséfalvay Á. András

Kollár a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, azért tartott hosszabb ideig a köztársasági elnökkel való egyeztetés, mert részletesen be kellett neki mutatkoznia.

A Sme rodina elnöke elmondta, a leendő kormány tagjai akarnak lenni, mert teljesíteni akarják mindazt, amit a válaszóiknak ígértek.

Kiska szavaira reagálva, miszerint fenntartásai vannak vele szemben, Kollár azt mondta, nem akar feszültséget kelteni, és erről inkább Kiskát kérdezzék.

„Nagyon komikus, amikor erről Kiska úr beszél. Én úgy gondolom, hogy erkölcsileg hiteles vagyok” – húzta alá.

A párt programjával kapcsolatban elmondta, ragaszkodik a bérlakásokkal kapcsolatos ponthoz, holott Sulík erről korábban úgy nyilatkozott, hogy több szempontból is kivitelezhetetlen.

Kollár arról is beszélt, hogy a második legerősebb pártként megilleti őket a parlament elnöki pozíciója, emellett pedig a védelmi minisztériumra tartanak igényt, amelynek élére Milan Krajniakot állítaná, valamint a közlekedésügyi minisztériumra, amelyet Štefan Hollý vezetne.

A Sme rodina elnöke az államfőnek elárulta Richard Raši (Smer-SD) jelenlegi miniszterelnök-helyettes lehetséges utódjának nevét, a sajtónak azonban egyelőre nem pontosított vele kapcsolatban.

A korábbi információkkal ellentétben a környezetvédelmi minisztériumra nem tartanak igényt.

„Nem akarok találgatni, de az emberek adtak egy bizonyos társadalmi megrendelést a Sme rodina, az OĽaNO, az SaS és a Za ľudí felé. Ők nem akarnak spekulációkat hallani. Én is találhatnék mindegyikükre valamit”

– jegyezte meg a leendő koalíciós partnereire célozva Kollár, majd hozzátette, az emberek nem spekulációkat akarnak hallani arról, hogy hogyan ne vállaljanak a pártok kormányzati szerepet.

Kollár azt üzente Igor Matovičnak, az OĽaNO mozgalom vezetőjének, hogy számíthat a Sme rodina mozgalom 17 képviselőjére. Kollar közölte, pártja a parlamenti elnöki posztot akarja. A Sme rodina vezetője leszögezte, azzal sincs gondja, ha a miniszteri posztra várományosainak be kell mutatniuk az erkölcsi bizonyítványukat.


(para)