KORONAVÍRUS: 12 új fertőzött Szlovákiában, egyvalaki ismét a bősi karanténból

2020. március 25. - 09:48 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-válság ügyében, eközben közölte, hogy 12 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig.

KORONAVÍRUS: 12 új fertőzött Szlovákiában, egyvalaki ismét a bősi karanténból
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Közülük kilenc férfi és három nő. Hárman köztük pozsonyiak, de van egy losonci is, és egy személynél ismét diagnosztizálták a fertőzést a bősi karanténban. A további fertőzöttek Hanušovce nad Topľou (Varannói járás) községből, Záhorská Vesről, Turócszentmártonból, Vágbesztercéről, Nová Dubnicáról, Zázrivából, és Slovenská Ľupčáról származnak.

A negatív tesztek száma 304, ezzel összesen 4200-ra emelkedett azok száma, akiknél nem igazolódott be a fertőzés, míg összesen 216-an a fertőzöttek.

Pillanatnyilag ezerre tehető a tesztelésre alkalmas állami intézmények kapacitása, Matovič szerint azonban ez a hétvégére megemelkedhet.

Matovič bemutatott egyet azok közül az FFP3 szűrőosztályú légzésvédő maszkokból, amelyekből 100 ezret szereztek be. Roman Mikulec belügyminiszter kifejtette, hogy ezekért Törökországba kellett elküldeni a belügy különgépét. Ezeket a maszkokat az egészségügyi dolgozók közt osztják szét.

A Közegészségügyi Hivatal tárgyal arról, hogy magánlaboratóriumokat is bevonjanak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tesztelésekbe. A tárgyalásokon részt vesz Robert Mistrík, az országos válságstáb állandó tagja is.

A válságstábba a mai naptól belépett Peter Pollák, egykori romaügyi kormánybiztos is, akinek az lesz a feladata, hogy a roma közösségek körében dolgozzon a koronavírus-fertőzés esetleges terjedését megelőzendő.

Matovič beszélt arról is, hogy a J&T csoport ajándékozott az államnak védőmaszkokat, védőruhákat és védőszemüvegeket. Ugyancsak megjött 50 ezer gyorsteszt, amelyet még a Kajetán Kičura vezette Állami Tartalékalap rendelt, Matovič szerint ugyanakkor semmi szükség rájuk, mert ezek a tesztek nem megbízhatók. Szavai szerint még a kormánya fellépése előtt aláírt "rablószerződéseket" is teljesíteniük kell, ezek közt említett olyanokat, melyek keretén belül a kínai beszerzési ár többszöröséért vásárolt az állam gyorsteszteket.

A tartalékalap például 30, a belügy pedig közel 9 euróért vásárolta meg a 2 dolláros kínai tesztet.

(parameter)