Az országos tesztelés még mindig bizonytalan, ismerte el Jaroslav Naď

2020. október 25. - 16:51 | Belföld

A védelmi miniszter elismerte, hogy bizonyos körülmények között a tervezett tömeges tesztelés menete megváltozhat.

Az országos tesztelés még mindig bizonytalan, ismerte el Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (TASR)

Jaroslav Naď (OĽaNO) előrevítette, az országos tesztelés megváltoztatására, avagy eltörlésére például akkor kerülhetne sor, ha nem lenne hozzá elegendő egészségügyi szakember vagy önkéntes.

„Felelősségteljesen fogunk eljárni“

– szögezte le. A kormány állítása szerint nem akarja vállalni azt a rizikót, hogy felkészületlenül kezdjen bele az országos tesztelésbe.

„Ezt nem zárhatom ki“ - válaszolta a Markíza televíziós csatornas Na telo című műsorában arra a kérdésre, hogy létszámhiány esetén a minimálisan fertőzött régiókat kizárják-e az országos tesztelésből.

A védelmi miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy három önkéntes csoportra van szükségük, akik pénteken, szombaton és vasárnap 12 órán keresztül segítenek.

„Néhányan hajlandóak akár mind a három nap segíteni“ – tette hozzá.

Egyelőre nem tudta megmondani, hogy a szükséges 20 ezer ember közül jelenleg mennyivel rendelkeznek már biztosan. Elmondása szerint több száz külföldi segítő is jelentkezett már, azonban ezek részleteit nem kívánja kommentálni addig, amíg ezek az ajánlatok nem lesznek biztosak.

A legnagyobb kihívást a több ezer egészségügyi dolgozó megtalálása jelenti.

Hozzátette, az önkétesekkel előbb fel kell venniük a kapcsolatot és ellenőrizni kell őket. Ezt azzal magyarázta, hogy már megtörtént, hogy hamis adatokat tüntettek fel a jelentkezők az elektronikus űrlapokon.

(aktuality.sk)