Enyhén rosszabbodik a helyzet, ezt elismeri az egészségügyi miniszter is

2021. február 16. - 18:34 | Belföld

Mérsékelten rosszabbodik a vírusos helyzet az országban, ahogy Csehországban és Magyarországon is - jelentette ki az egészségügyi miniszter. 

Enyhén rosszabbodik a helyzet, ezt elismeri az egészségügyi miniszter is
Fotó: TASR

Marek Krajčí az új fertőzöttekkel összefüggésben elmondta, a számok lassan emelkednek. Van azonban jó hír is, mégpedig az, hogy az oltásnak köszönhetően egyre kevesebb egészségügyi alkalmazott van betegszabadságon.

A koronavírus miatt a kórházainkban már 3872 pácienst ápolnak, lélegeztetőgépre pedig 337 beteget kapcsoltak. Nagyszombat megyében - ahogy Kassán és Trencsénben is - növekszik a vírusos páciensek száma, a fővárosi régióban stabilizálódott a helyzet. A Covid-automata szempontjából az egész ország a legsúlyosabb zónában van, ezen belül 19 járás a "fekete", köztük a Dunaszerdahelyi járás, a Galántai járás, a Nyitrai járás, a Vágsellyei járás, a Rozsnyói járás és a Nagyszombati járás. Bordó övezetbe tartozik a járások zöme, összesen 50 régió (például Komárom, Érsekújvár, Léva, Nagykürtös), és piros kategóriába csupán 10, például a Losonci járás. A tesztelések alapján a legjobb besorolásba - a rózsaszín jelölésűbe - nem került be egyetlen régió sem.

Már 311 293 személy kapta meg a vakcinát, 69 395 esetben pedig már a második adagot is, és a pedagógusok 30 százalékát is beoltották.

A szaktárca vezetője megjegyezte, az óvintézkedéseknek akkor van értelmül, ha azokat betartjuk. Ami a vírus brit mutációját illeti, szerinte az annyira agresszív, hogy sokkal rövidebb idő alatt megfertőzi az embereket.

A szakértők testülete olyan ajánlást fogalmazott meg a kormány felé, hogy kezdjen tárgyalást az orosz féllel a Sputnik V vakcina beszerzésével kapcsolatban. A kabinet erről a kérdésről szerdán tárgyal majd.

(TASR/DenníkN)