A szlovákiai politikusok reagáltak az orosz diplomaták csehországi kiutasítására

2021. április 18. - 12:53 | Belföld

Az SaS szerint Csehország helyesen reagált azzal, hogy kiutasított 18 orosz diplomatát, miután felmerült a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokban.

A szlovákiai politikusok reagáltak az orosz diplomaták csehországi kiutasítására
Fotó: Profimedia

„Számunkra is sokkolók ezek a hírek. Az SaS szerint össze kellene hívni a Biztonsági Tanácsot” – nyilatkozta Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

A Za ľudí a történtekre reagálva elvárja, hogy a szlovák biztonsági erők biztosítanak afelől, hogy ellenőrzésük alatt tartják az orosz diplomaták szlovákiai tevékenységét. „Ugyancsak részletes tájékoztatást várunk a történtekről, a mi külügyi tárcánktól is, amely szoros kapcsolatban van a külföldi partnerekkel” – áll a Za ľudí állásfoglalásában.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Twitteren azt írta, Szlovákia kiáll Csehország mellett és támogatja a lépéseit. Eduard Heger miniszterelnök szintén a Twitteren fejtette ki véleményét az ügyről.

„Prágai látogatásom során elmondtam, hogy Csehország a legközelebbi szövetségesünk az EU-ban és a NATO-ban. Szlovákia mindig kiáll Csehország mellett, amikor csak szükséges. Andrej Babiš teljes támogatásomat élvezi abban, hogy kiutasítottak 18 orosz diplomatát a vrbeticei eseményekkel kapcsolatban.”

Ivan Korčok külügyminiszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter is támogatásáról biztosította Csehországot.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton Prágában jelentette be, hogy tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból azzal a megalapozott gyanúval, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. A diplomaták 48 órát kaptak, hogy elhagyják Csehország területét.

A cseh hatóságok körözést indítottak két orosz állampolgár ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Szergej Szkripal brit oldalra átállt orosz hírszerző és lánya megmérgezéséhez 2018-ban Nagy-Britanniában, valamint a lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokhoz is.

A diplomaták kiutasítását követően Oroszország jelezte, hogy arányos válaszlépést tervez.


TASR/para