Kirúgjuk a szlovák vadászgépeket szervizelő orosz katonákat, végleg befejeződhet a Mig-29-esek szlovákiai pályafutása

2022. február 26. - 12:34 | Belföld

Végleg pont kerülhet a szlovák hadsereg kötelékében működő Mig-29-es orosz vadászgépek pályafutásának végére.

Kirúgjuk a szlovák vadászgépeket szervizelő orosz katonákat, végleg befejeződhet a Mig-29-esek szlovákiai pályafutása
Egy Mig-29-es vadászgép és pilótája (Forrás: Adobe Stock - illusztráció)

A sajtó még pénteken kapta fel azt a hírt, hogy a szlovák légtér védelme hivatásos orosz katonákon áll vagy bukik. Az orosz-ukrán háború szemszögéből vizsgálva igencsak bizarr helyzetet az okozza, hogy Szlovákia - egyedüli EU- és NATO-tagállamként - még mindig orosz katonákkal végezteti a Mig-29-esek szervizelését és karbantartását.

Azon EU- és NATO-tagállamok hadseregei, amelyek szintén használnak még Mig-29 típusú vadászgépeket, még a Krím-félsziget 2014-es orosz elcsatolásakor küldték haza az államközi szerződések alapján szervizt biztosító orosz katonákat.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a szombati rendkívüli kormányülés után kijelentette:

Szlovákia megkezdte a szükséges tárgyalásokat az országban működő Mig-29-es vadászgépek használatának befejezéséről, és a sliači katonai repülőtéren szolgáló orosz technikusok hazaküldéséről.

Amennyiben a kapcsolódó szerződéseket sikerül felmondani, Szlovákia utolsó működő vadászgépeit vonnák ki végleg a forgalomból. A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a szlovák légtér védelmét ezt követően a földrajzilag hozzánk legközelebb fekvő szövetségeseink látnák el. Egészen addig, amíg - kb. két éven belül - meg nem érkeznek az Egyesült Államokból a szlovák hadsereg által vásárolt új, F-16-os vadászgépek.

A miniszter egyelőre nem akarta elárulni, hogy a légtérvédelemben mely szomszédunkra támaszkodhatunk majd.

"Tudatosítanunk kell, hogy az orosz technikusok jelenléte, és Szlovákia függősége az orosz katonai technikától jelenleg elfogadhatatlan. Gyorsan kell cselekednünk"

- tette hozzá Jaroslav Naď.

(parameter/TASR)