Patriot légvédelmi rakétákat küld a NATO Szlovákiába, mert az öreg szovjet technikánk már szinte csak a legyek ellen jó

2022. február 26. - 17:01 | Belföld

Szlovákia tagállamként élvezi a NATO védelmét: a szervezet hamarosan Patriot légvédelmi rakétákat küld hozzánk.

Patriot légvédelmi rakétákat küld a NATO Szlovákiába, mert az öreg szovjet technikánk már szinte csak a legyek ellen jó
Patriot légvédelmi indítókomplexum (Forrás: Adobe Stock - illusztráció)

Vladimír Bednár biztonsági elemző az Aktuality.sk-nak adott interjújában magyarázta el, mit is jelent az, hogy hamarosan légvédelmi rakétákat kapunk a NATO-tól - melyekre az orosz hadsereg ukrajnai hadművelete ellen hozott óvintézkedésként van szükség.

Az interjúból kiderül, hogy:

  • A szlovák hadsereg szovjet PMU-300 típusú légvédelmi rendszere nincs megfelelően modernizálva, elavult - és azt is figyelembe kell venni, hogy a szovjetek tartva a későbbi rizikóktól a szocializmus idején csökkentett hatékonyságú eszközöket exportáltak a keleti blokk államaiba. A szlovák hadsereg saját rakétaelhárító rendszere tehát egyáltalán nem nyújt elégséges védelmet.
  • Bár a Patriot rakétarendszert szintén évtizedekkel ezelőtt fejlesztették ki, de miután rendkívül hatékonynak bizonyult az öbölháború idején, amikor Irak rakétákkal támadt Izraelre, azóta többször is modernizálták. Jelenleg a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszerének számít. Hatékony kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen is - az oroszok épp ilyen ballisztikus rakétákkal (Iskander) mérték az első csapásokat Ukrajnára.
  • A tehergépjárművekre telepített Patriot-rendszert egy kb. 60-70 katonából és járművekből álló tüzérüteg üzemelteti. Nálunk ezt a munkát szövetséges német katonák fogják végezni.
  • A Patriotot egy több teherjárműből álló csoportként kell elképzelni: a teherkocsira telepített rádiólokátor (amely a rakétákat irányítja) mellett van egy parancsnoki állás, és általában 4-8 indítókomplexum, amelyből felszállnak a rakéták.
  • Várhatóan egy egész német zászlóalj érkezik majd Szlovákiába, hogy üzemeltesse a több helyen felállított légvédelmi rendszert. Ez kb. 600 katonát jelenthet.
  • Egyelőre nem világos, hol helyezik el a Patriot-rakétákat. A szlovák hadsereg szovjet PMU-300-as rendszere Nyitrán van, ahol a szlovák légvédelmi rakétadandár központja is. Szóba jöhetnek azonban olyan katonai repterek is, mint Lešť vagy Sliač.

(Aktuality.sk)