Az oroszok és az ukránok a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak – milyen hatással lesz a kialakult helyzet a pénztárcánkra?

2022. március 3. - 16:27 | Belföld

Az orosz-ukrán háború gazdasági következményei az agrár- és élelmiszeripart sem kerülik ki, Oroszország szankciókkal való elzárása a kereskedelemtől ugyanis a gabonaellátást is érinti – mutatott rá a HNonline.

Az oroszok és az ukránok a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak – milyen hatással lesz a kialakult helyzet a pénztárcánkra?
Fotó: Paraméter - illusztráció

„Ha a jelenlegi háborús válság gyorsan megoldódik, a búza ára akár 25 százalékkal is eshet” – véli Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője. Tény azonban, hogy mindkét ország a globális szállítások több mint negyedét fedi le.

A búza ára a párizsi Matif tőzsdén a háború kezdete óta emelkedik. Egy hét alatt 105 euróval ugrott meg, a jelenlegi ára 385 euróra tonnánként. Az esetleges gabonahiányt a világban Ausztrália oldhatja meg, amely csaknem hat százalékkal növelte rekordtermését.

Szlovákiában nem kell tartanunk attól, hogy hiány lesz a gabonából, hiszen ezen a területen önellátóak vagyunk, sőt exportálunk is. Nem tesz azonban jót a gabona árának az infláció sem, amely már a háború előtt is problémákat okozott, így a drágulást mi sem kerüljük el.

Az Agrobiznis portál elemzői szerint a gabona ára rövid távon még a mostanihoz képest is emelkedhet, főként abban az esetben, ha a kőolaj is tovább drágul.

A kukorica ára már az orosz invázió előtt is emelkedett, elsősorban a Brazíliában és az Argentínában tomboló szárazságok miatt. Az ára a búzáéhoz hasonlóan egy hét alatt 105 euróval nőtt, jelenleg pedig 370 euróba kerül egy tonna.

A kukorica esetében is önellátónak számít Szlovákia, tény azonban, hogy Oroszország és Ukrajna fontos exportőr, így a konfliktus miatt tovább drágulhat.

A pálmaolaj ára február 24. óta meredeken emelkedik, és már kedden elérte az 1900 dollár/tonna árat. A pálmaolajjal a napraforgóolajat helyettesítik, amelynek egyik legnagyobb termelője éppen Ukrajna, a lezárt ukrán kikötők miatt azonban problémás az export. A háborús helyzetre való tekintettel nem tudni, hogy ez export mikor indulhat újra.

Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, az uniós gabona- és növényi olajimport mintegy negyedét adja, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat.


(HNonline//mti)