Videón, hogy nézne ki egy atomháború Oroszország és a NATO között!

2022. március 4. - 08:09 | Külföld

A szimulációban Oroszország teszi meg az első lépést, melynek keretén belül a kalinyingrádi területről egy bombázó száll fel nukleáris robbanófejekkel a fedélzetén.

Videón, hogy nézne ki egy atomháború Oroszország és a NATO között!
Részlet a videóból

Ernest Moniz atomszakértő, az USA korábbi energetikai minisztere szerint az 1962-es kubai rakétaválság óta most a legnagyobb egy nukleáris háború veszélye. Ez a fenyegets már az ukrajnai háború előtt is fennállt, azóta pedig csak fokozódott, hogy Vlagyimir Putyin készenlétbe helyezte Oroszország nukleáris haderejét.

Joe Biden a minap megjegyezte, hogy a bevezetett súlyos gazdasági és pénzügyi szankciók egyetlen alternatívája a harmadik világháború. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban erre is reagálva viszont azt mondta, hogy a harmadik világháború atomháború volna és mindent elpusztítana.

Moniz szerint az utóbbi időben olyan spekulációk is megjelentek, melyek szerint Oroszország kisebb, taktikus nukleáris fegyverek bevetésével eszkalálhatja tovább a mostani konfliktust, elrettentve a komolyabb atomcsapásoktól. A szakember szerint viszont az oroszok ezzel melléfognának.

Ilyesmi forgatókönyvvel dolgozott viszont Alexander Glaser, a New Jersey-i Princeton egyetem professzora és csapata, amikor létrehoztak egy számítógépes szimulációt Oroszország és a NATO konfliktusáról, amely az egész világra kiterjedne.

A szimuláció első lépése, hogy a kalinyingrádi területről felszáll egy orosz bombázó, nukleáris töltetekkel a fedélzetén. Amint átlépnek ezzel egy atomcsapásmentes határt, mindkét fél becsatlakoztatja teljes nukleáris haderejét. Oroszország a szimuláció szerint 300, míg a NATO 180 atomrakétát lőhetne ki, ami tovább fokozná a konfliktust. A következő fázisban a világ 30 legnépesebb és gazdaságilag legerősebb városára hullana az atom.

Közvetlenül a robbanások után a szakemberek becslése szerint 34,1 millió ember halna meg, további 57,4 millió pedig megsérülne.

A szakemberek szerint nem azért hozták létre az animációt, hogy hisztériát keltsenek, hanem azért, hogy óva intsenek az ilyen haderő bevetésétől.

(Tvnoviny.sk)