Ha ezentúl valaki "háborúnak" vagy "inváziónak" nevezi Oroszországban Putyin "speciális műveletét", annak börtön, pénzbüntetés vagy kényszermunka jár

2022. március 4. - 18:44 | Külföld

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő "az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése" esetén.

Ha ezentúl valaki "háborúnak" vagy "inváziónak" nevezi Oroszországban Putyin "speciális műveletét", annak börtön, pénzbüntetés vagy kényszermunka jár
Forrás: Adobe Stock - illusztráció

Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (március 4-i árfolyamon 13 150 euró) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ha ez szolgálati pozícióval történő visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (43 800 euró) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Ez cenzúra

A gyakorlatban az új törvény megjelenése azt jelenti, hogy ezentúl büntetendő lesz inváziónak vagy háborúnak hívni a hivatalosan "speciális hadműveletnek" nevezett ukrajnai harcokat.

A legnagyobb orosz kormánykritikus lap, a Novaja Gazeta az új jogszabály miatt törölni kényszerül a háború kezdete óta közzétett cikkeit - nehogy megbüntessék munkatársait.

"A katonai cenzúra Oroszországban egy új fázisba ért: büntetőeljárással fenyegetik az újságírókat, de a polgárokat is, akik olyan információkat terjesztenek, amelyek eltérnek a védelmi minisztérium sajtóközleményeitől. Nincs kétség, hogy a fenyegetést be is váltják. Nincs jogunk kockára tenni bajtársaink szabadságát, de nem élhetünk vissza olvasóink pozíciójával sem, akik egyértelműen támogatják munkánk folytatását a katonai cenzúra idején is"

- áll a Novaja Gazeta közleményében, és a szerkesztőség hozzáteszi: törlik az internetről azokat a háború kezdete óta közölt írásaikat, amelyek esetleg sérthetnék a cenzúratörvényt. Az újság képviselői ugyanakkor leszögezik, hogy továbbra is tudósítani fognak a háború gazdasági következményeiről, valamint a disszidensek, és a háborúellenes személyiségek üldözéséről.

A civilek is csak azt mondhatják, amit az állam

Az orosz fegyveres erők lejáratásának kategóriájában a hadsereg alkalmazásának akadályozására irányuló nyilvános felhívásokért magánszemélyek - adminisztratív eljárás keretében - 30-50, a tisztviselők 100-200 ezer, a jogi személyek pedig 300-500 ezer rubellel bírságolhatók. Ha ugyanez törvényellenes cselekedetekre történő felszólítással jár, valamint mások életét és egészségét veszélyezteti, a tétel megduplázható. Ha a jogsértés egy éven belül megismétlődik, az elkövető ellen büntetőeljárás indulhat.

Tilos lesz sürgetni a külföldi szankciókat

Azokkal szemben, akik Oroszország ellen bevezetendő külföldi szankciókat sürgetnek, ezentúl büntetőeljárás indulhat. Az ilyen cselekmény 500 ezer rubelig vagy az elítélt hároméves jövedelméig terjedő pénzbírsággal vagy szabadságkorlátozással, három évig terjedő kényszermunkával, hat hónapig terjedő letartóztatással vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(parameter/MTI)