Zelenszkij kész Putyinnal tárgyalni, de szerinte egy harmadik világháborút hozhat el, ha az kudarcot vall

2022. március 20. - 16:14 | Külföld

Volodimir Zelenszkij készen áll tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, de figyelmeztetett, ha bármilyen tárgyalási kísérlet kudarcot vall, az azt jelentheti, hogy a két ország közötti harc „egy harmadik világháborúhoz” vezethet. Az ukrán elnök erről a CNN-nek adott vasárnapi interjújában beszélt, amelyet a Telex szemlézett.

Zelenszkij kész Putyinnal tárgyalni, de szerinte egy harmadik világháborút hozhat el, ha az kudarcot vall
Volodimir Zelenszkij készen áll tárgyalni Vlagyimir Putyinnal (Fotó: TASR)

Mint mondta, „készen állok a tárgyalásokra vele. Készen álltam az elmúlt két évben. És úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem tudjuk befejezni ezt a háborút. Mindazok, akik azt gondolják, hogy ez a párbeszéd sekélyes, és hogy nem fog megoldani semmit, egyszerűen nem értik, hogy ez nagyon értékes. Ha csak egy százalék esélyünk van arra, hogy megállítsuk ezt a háborút, akkor élnünk kell ezzel a lehetőséggel, meg kell tennünk. Nem tudom megmondani, hogy mi lesz a tárgyalások eredménye – mindenesetre naponta veszítünk embereket, ártatlan embereket a helyszínen” – mondta.

Zelenszkij itt azt is mondta, „az orosz erők azért jöttek, hogy kiirtsanak minket, hogy megöljenek minket. Mi pedig bebizonyítottuk népünk és hadseregünk méltóságát, képesek vagyunk erőteljes csapást mérni, képesek vagyunk visszavágni. De sajnos a méltóságunk nem fogja megőrizni az életüket. Minden esélyt fel kell használnunk, hogy legyen lehetőségünk tárgyalni, hogy legyen lehetőségünk Putyinnal beszélni. De ha ezek a kísérletek kudarcot vallanak, az azt jelentené, hogy ez egy harmadik világháború”.

Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának. A török államfő meggyőződését fejezte ki, hogy ilyen tanácskozás tartós tűzszünethez, illetve hosszútávú megoldáshoz vezethet Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

Erdogan egyúttal hangsúlyozta a humanitárius folyosók fenntartásának fontosságát is Ukrajnában. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön arról számolt be: Moszkva és Kijev egyaránt nyitott arra, hogy Törökország azon államok sorában legyen, amelyek biztonsági garanciákat nyújtanának az esetleges békemegállapodáshoz.


(telex.hu/MTI)