„Fico népszavazása az adófizetők pénzének értelmetlen pazarlása” – így reagáltak a politikusok a népszavazás kihirdetésére

2022. november 4. - 09:31 | Belföld

Több politikai párt is a közpénzek elherdálásáról beszél a népszavazás kapcsán.

„Fico népszavazása az adófizetők pénzének értelmetlen pazarlása” – így reagáltak a politikusok a népszavazás kihirdetésére
Fotó: TASR/Ján Krošlák - illusztráció

Az OĽaNO tudomásul veszi Zuzana Čaputová köztársasági elnök döntését, hogy kiírja a népszavazást a választási időszak lerövidítésének lehetőségéről – közölte nyilatkozatában Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti klubjának elnöke.

„Szerintünk Fico népszavazása az adófizetők pénzének értelmetlen pazarlása. Ami még rosszabb, hogy mindez a világméretű energiaválság és drágulás idején történik. Az egész nem más, mint a volt miniszterelnök kétségbeesett próbálkozása, hogy visszatérjen a hatalomba és elkerülje a felelősségre vonást” - tette hozzá Šipoš.

A Hlas-SD tudomásul veszi a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás időpontját. Egyúttal ismételten felszólította a parlamenti képviselőket, hogy a törvényhozás fogadja el a vonatkozó alkotmánymódosítást, és a „képviselők ne hárítsák a felelősséget egy ilyen rendkívül fontos kérdésben az állampolgárokra”.

A Hlas-SD reméli, a népszavazás kihirdetése nem szolgáltat ürügyet a képviselőknek ahhoz, hogy ismét elhalasszák az alkotmánymódosításról szóló javaslat megvitatását. „Igor Matovič, Richard Sulík és Boris Kollár is nyilvános ígéretet tett, hogy lehetővé válik az előrehozott választás megrendezése vagy egy további népszavazással, vagy parlamenti határozat elfogadásával” – tette hozzá a Hlas-SD.

A párt csalódott amiatt, hogy az államfő nem fogja a népszavazáson való részvételre biztatni a lakosságot. „Ez a közvetlen demokrácia és az állampolgárok közügyek alakításába való jogának újabb lekezelése” – jelentette ki a Hlas-SD.

Mindez a párt szerint illeszkedik abba az egészségtelen trendbe, hogy főleg a kormánypárti politikusok nem tisztelik a polgárt, mint a hatalom egyetlen forrását. „Felelős politikus nem fél megmérettetni magát és az elvégzett munkáját választáson vagy népszavazáson” – tette hozzá a párt.

Az SaS tiszteletben tartja Zuzana Čaputová államfő döntését a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás kihirdetéséről – tájékoztatta a TASR-t Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

„Ugyanakkor nem fogjuk arra biztatni a választóinkat, hogy vegyenek részt a népszavazáson, mivel ezzel a kérdéssel referendumot tartani a közpénzek elherdálása, és a teljes költséget a Smer-SD-nek kellene állnia” – tette közzé az SaS.

A parlamenten kívüli SNS kiváló hírnek tartja a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás kihirdetését. „Óriási próba lesz ez a nemzet számára, hogy képes-e összefogni és véget vetni az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí kormányzásának” – jelentette ki Andrej Danko, a párt elnöke.

Danko szerint csak így lehet elérni, hogy a parlamentben 76 képviselő „véget vethessen azok szenvedésének, akik most kormányoznak”. „Teljesen felkészületlenül, a populizmusnak köszönhetően jutottak kormányra, és január 21-én a választók több mint 50 százalékának el kell jönnie és megtenni az első lépést, hogy jövő ősszel szabad és demokratikus választást tarthassunk” – folytatta Danko.

2023. január 21-én, szombaton lesz az előrehozott választás intézményéről szóló népszavazás. A referendum időpontját csütörtökön hirdette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök. A választópolgárokat nem fogja a népszavazáson való részvételre buzdítani az államfő, de lebeszélni sem akarja őket róla.

(TASR)