A nők különleges képességei nélkül sokkal elviselhetetlenebb volna a karantén

2020. április 7. - 17:07 | Belföld

Az egészségügyi dolgozók mellett a nők szerepvállalásán is múlik, hogyan tudunk megbirkózni a járvány miatt kialakult válsággal - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Gabriel Bianchi, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szociális kommunikációval foglalkozó szakembere.

A nők különleges képességei nélkül sokkal elviselhetetlenebb volna a karantén
Fotó: TASR/AP-illusztráció

A társadalomtudós szerint a nőknek nagyon fontos szerepük van a mostani krízisben, hiszen többnyire ők tartják "ellenőrzésük alatt" a háztartásokat - ahova most mindenki visszahúzódott.

Bianchi rámutatott egy tudományos tanulmányra, amely nemrégiben épp azt vizsgálta, hogyan kezelik a nők és a férfiak a mindennapi életben jelentkező megterhelő szituációkat.

A tanulmány a férfiak és a nők ellenállóképességét, valamint az alkalmazkodásra való készségüket vizsgálta. A férfiak erős oldala abban rejlett, hogy személyiségük képes volt alkalmazkodni a helyzethez, megmaradt az optimizmusuk, volt tapasztalatuk a stresszel, és meg voltak győződve személyes kompetenciájukról - tehát arról, hogy képesek megbirkózni az adott problémával.

"A személyes kompetenciájuk azonba ezekben az időkben nem sokra elég, mivel ez a járvány okozta helyzet teljesen új, ezzel még nem volt senkinek tapasztalata"

- mondja a szakember.

A nők - a tanulmány szerint - egyetlen területen domináltak a férfiak fölött, mégpedig abban, hogy ők képesek kihasználni a külső szociális rendszereket. "Ez azt jelenti, hogy a nők képesek erőt és ellenállóképességet nyerni a közösségi kapcsolataikból, hajlamosabbak spontán csapatokat létrehozni" - magyarázta Gabriel Bianchi.

A szakértő szerint a tanulmány rendkívül tanulságos, mivel a jelenlegi krízis során ellenállónak kell lennünk és alkalmazkodnunk a helyzethez, amihez erőt kell nyernünk - ezt pedig több forrásból tehetjük. Például nem szabad elhanyagolnunk a közösségi kapcsolatainkat.

"Érdemes szerepet vállalnunk olyan közösségekben, amelyek hatékonyan segítséget nyújtanak másoknak, mert ezen közösségek tagjai éppen ezért jobban is érzik magukat"

- véli Bianchi, aki szerint mindez különösen fontos a férfiak számára, akiknek ilyen téren vannak bizonyos lemaradásaik a nőkkel szemben.

A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa elmondta: ebben a nehéz időszakban érdemes megterveznünk a napjainkat, vagy akár egy egész hetet vagy hónapot, és ezeket aztán ki is értékelhetjük.

Bianchi szerint további nem szabad merevnek lennünk, igyekeznünk kell más szemmel is megvizsgálni a világot, a helyzeteket, az embereket. Keressük mindennek a jó oldalát - mégha ez néha nagyon nem egyszerű -, és figyeljünk oda legközelebbi hozzátartozóinkra, hogy a másik minek örül, mitől tart, vagy épp milyen szükségletei vannak.

"Keressék meg a régi recepteket, melyek alapján a nagymama főzött, rendezzenek otthon mozizást pattogatott kukoricával, vagy tegyenek jót olyasvalakivel, aki amúgy az agyukra megy"

- javasolja a társadalomtudós.

(TASR/parameter))