Norbert Bödört őrizetbe vették, korrupcióból származó milliók landolhattak nála

2020. július 4. - 09:01 | Belföld

A rendőrség pénteken késő este őrizetbe vette Norbert Bödört. 

Norbert Bödört őrizetbe vették, korrupcióból származó milliók landolhattak nála
Norbert Bödör pénteken késő este sétált be a rendőrségre (Fotó: TASR)

A nyitrai üzletember Horvátországban tartózkodott, amikor tudomást szerzett arról, hogy pénteken családja cégét, a BONUL-t, valamint nyitrai otthonát is megszállíta a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Bödör Horvátországban tartózkodott a razzia a idején, de ügyvédje felvette a kapcsolatot az illetékes rendőrökkel, akik jelezték, ki akarják hallgatni a férfit.

Norbert Bödör végül hazatért, és pénteken késő este önként adta fel magát a rendőrségen. A folyamatban lévő büntetőeljárásban azzal gyanúsítják, hogy az Agrárkifizető Ügynökség vezetőinek korrupciós tevékenységéből származó eurómilliók egy része nála landolhatott.

Norbert Bödör legutóbb január végén jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor tanúként tett vallomást a Kuciak-gyilkosság kapcsán zajló büntetőperen. Akkor Peter Tóth azt mondta Bödörről, hogy a nyitrai üzletember finanszírozta Kočnerrel felesben több tucat újságíró megfigyelését, persze a nyitrai üzletember mindezt tagadta.

A hatóságok által Állattenyésztőnek (Dobytkár) elkeresztelt akció keretében a NAKA korrupcióval és pénzmosással összefüggő ügyben vizsgálódik az Agrárkifizető Ügyökségnél (PPA) már több, mint negyed éve. A rendőrnyomozók eddig több mint 10 millió eurónyi, korrupcióból származó pénzt dokumentáltak az ügyben.

Április végén írtunk arról, hogy a Speciális Ügyészség javaslatára az illetékes bíróság úgy döntött, Martin Kvietiknek és Juraj Kožuchnak a rács mögött a helye az Agrárkifizető Ügynökséget érintő korrupciós ügy miatt. Ján Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Martin Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.

(parameter)