Nőtt a chilei zavargások halálos áldozatainak száma

2019. október 25. - 18:51 | Külföld

Tizenkilencre nőtt pénteken az egy hete kirobbant chilei zavargások halálos áldozatainak száma. A dél-amerikai országban továbbra is a katonaság őrködik a közrend felett, és továbbra is érvényben vannak az éjszakai kijárási tilalmak.

Nőtt a chilei zavargások halálos áldozatainak száma
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A legutóbbi halálos áldozat egy perui állampolgár, aki három napja súlyos állapotban került kórházba, miután lőtt sebet kapott egy fosztogatás során a főváros déli külterületén található Puente Alto nevű községben.

A kormány hivatalos adatai szerint a legutóbbi áldozat az ötödik külföldi állampolgár, aki életét vesztette az egy hete tartó tüntetésekben egy másik perui, két kolumbiai és egy ecuadori állampolgár után.

A chilei hatóságok szerint több mint 100 ezren tüntettek helyi idő szerint csütörtökön Chile utcáin, ami - mint azt az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi - jelentős csökkenés ahhoz az 500 ezer emberhez képest, akik az azt megelőző napon vonultak utcára, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a Chilében fennálló társadalmi egyenlőtlenséggel szemben.

Hírügynökségek szerint mindeközben kamion-, taxi- és egyéb sofőrök százai bénították meg a közlekedést a fővárosban a magas úthasználati díjak elleni tiltakozásul.

A rendfenntartó erők fellépését nyomon követő Nemzeti Emberi Jogi Intézet (INDH) nevű független közintézmény legutóbbi adatai szerint már több mint 2800 embert vettek őrizetbe a megmozdulásokon. A sebesültek száma 582, közülük 295 embert talált el lőfegyverből leadott lövés, könnygázgránát vagy például gumilövedék. A szervezet ezenkívül az állami erők által elkövetett kínzásokról és visszaélésekről értesült.

A chilei tüntetési hullámot a metrójegy árának emelése váltotta ki, ami kommentárok szerint - napról napra egyre inkább felébresztette a helyiekben szunnyadó elégedetlenséget az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és egészségügyi ellátás magas árai miatt, olyan szintű társadalmi zavargásokat okozva, amilyeneket a katonai diktatúra kilencvenes évekbeli vége óta nem látott a dél-amerikai ország.

Sebastián Pinera jelenlegi chilei elnök a tüntetésekre válaszul úgy döntött, hogy bizonyos változtatásokat eszközöl a politikai, gazdasági és szociális modell olyan pontjain, amelyek a legnagyobb elutasítást váltották ki az állampolgárok részéről, mint például az alacsony nyugdíjak, a magas gyógyszerárak és a bizonytalan közegészségügy.

(MTI)

Címkék: Chíle