Növekszik a fizetés, oldódik a pedagógusok helyzete, véli Pellegrini

2019. szeptember 2. - 14:55 | Belföld

A pedagógusok fizetése minden évben emelkedik, így a szlovákiai iskolaügy ezen problémája hamarosan megoldódik. Fontos azonban, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a tanárképzés minőségének a növelésére, hogy az iskolába jól felkészült tanárok érkezzenek, akik képesek megfelelni az újabb igényeknek. Ezt a szenci járásbeli Dunahidason jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő, a helyi alapiskola tanévnyitóján.

Növekszik a fizetés, oldódik a pedagógusok helyzete, véli Pellegrini
Fotó: tasr

„Fokozatosan elérjük azt a célunkat, mely szerint a pedagógusbéreknek el kellene érnie a felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek átlagfizetését. Ez még ugyan néhány évig eltart, de megvan a megfelelő irány” – jelentette ki a kormányfő. Emlékeztetett: a kormány múlt évben elfogadott egy olyan egyezményt, amely garantálja, hogy a pedagógusok fizetése két évig mindkét évben 10 százalékkal nőjön. „Szeptember 1-től megemeltük a pályakezdő pedagógusok bérét, hogy ezzel is vonzóbbá tegyük ezt a pályát a fiataloknak. 2020 januárjától újabb 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok” – pontosított Pellegrini.

Ugyanakkor elismerte, hogy Pozsonyban és környékén speciális helyzetben vannak a pedagógusok, és erre megoldást kell találni. Pellegrini szerint ez egy olyan probléma, amely az iskolaügyön kívül például a rendőrségnél is jelen van. „Ugyanaz a fizetés mást jelent Besztercebányán, Losoncon és Pozsonyban, ahol jóval drágább az élet.

A pályakezdő pedagógusok fizetéskiegészítése minden kezdő tanárra vonatkozik az országban. Ez azonban nem veszi figyelembe a Pozsonyban és környékén dolgozó tanárok helyzetét. Ezért a jövőben meg kell vitatni az önkormányzatokkal, hogy ki biztosítson ezeknek a pedagógusoknak fizetéskiegészítést. Pellegrini szerint ha a problémát nem oldják meg, elképzelhető, hogy Pozsonyban sem a tanárok, sem a rendőrök nem fognak akarni dolgozni a jelenlegi fizetésekért. „Ezek azok a kihívások, amelyekkel a jelenlegi és a következő kormánynak meg kell küzdenie” – jegyezte meg.

Pellegrini bízik benne, hogy a szlovák iskolaügy jó irányba fejlődik. Ugyanakkor figyelmeztetett: ez nemcsak az oktatásügyi minisztertől és a minisztérium alkalmazottaitól függ, hanem mindenkitől, aki az iskolaügyben dolgozik – jelentette ki.

TASR